Σε «θρίλερ» έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες η εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Εσσης σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της στην προεδρία της CDU, στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο τον Δεκέμβριο.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel και άλλων γερμανικών ΜΜΕ το ανακοίνωσε η ίδια το πρωί σε συνεδρίαση του επιτελείου του κόμματος.

Η Μέρκελ σκεφτόταν σοβαρά να κατέβει γι’ άλλη μια φορά υποψήφια. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει σε εκπομπή του δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης: «για μένα αυτά τα δύο αξιώματα [της καγκελαρίου και της προέδρου του κόμματος] πάνε μαζί, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης.» Προφανώς, όμως, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές στην Έσση (όπου οι Χριστιανοδημοκράτες- αν και παρέμειναν πρώτη δύναμη- έχασαν 11,3 μονάδες σε σχέση με το 2013 και περιορίστηκαν στο 27%, που είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει πετύχει το κόμμα στο εν λόγω κρατίδιο τα τελευταία 50 χρόνια), αλλά και μετά το πρόσφατο πατατράκ των εταίρων της Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία δεν της έμενε άλλη επιλογή, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ, καθώς ακούγονταν εδώ και καιρό φωνές για ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος.

Κύκλοι του κόμματος ανέφεραν ότι θέλει να παραμείνει στο πόστο της στην καγκελαρία, όπως μεταδίδει η Bild.

Ωστόσο, η απόφασή της να μην κρατήσει άλλο το τιμόνι της CDU στα χέρια της αποδυναμώνει την εξουσία της και ενισχύσει την αίσθηση ότι η μακρά περίοδος κυριαρχίας της στη γερμανική πολιτική σκηνή πλησιάζει στο τέλος της. Η Μέρκελ ήταν επικεφαλής της CDU από το 2000 και είναι καγκελάριος από το 2005. «Η απρόσμενη απόφαση της 64χρονης Μέρκελ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας εποχής που η ηγεσία της στη Γερμανία άφησε σφραγίδα στην Ευρώπη και πέραν αυτής για πάνω από μια δεκαετία. Η θητεία της στην καγκελαρία λήγει το 2021 και η Μέρκελ έχει πει ότι προτίθεται να την ολοκληρώσει», σχολιάζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μέρκελ θα κάνει δηλώσεις στον Τύπο γύρω στις 13:00 τοπική ώρα.

Δελφίνοι για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν αρκετοί, από την ΓΓ του κόμματος, Ανεγκρέτ Καρμπ Κάρενμπαουερ – που η ίδια η Μέρκελ είχε προωθήσει – μέχρι τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν και τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild ενδιαφέρον για το πόστο εκδήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ της CDU Φρίντριχ Μερτς, παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της καγκελαρίου. Ο Μερτς φέρεται να δέχθηκε τις περασμένες εβδομάδες έντονες πιέσεις από κομματικά στελέχη να διεκδικήσει τα ηνία, ενώ τα τελευταία 24ωρα έκανε σχετικές συζητήσεις και στις Βρυξέλλες.

Άλλες τρεις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί, δεν έχουν σχεδόν καμία τύχη, αναφέρει ο Τύπος της χώρας.

Στο στρατόπεδο των συγκυβερνώντων στον μεγάλο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών η επικεφαλής τους Αντρέα Νάλες απέκλεισε στην παρούσα φάση αλλαγή ηγεσίας. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα στην SPD», είπεμ αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση της Μέρκελ να μη ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της CDU.



Η αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία της CDU δεν αναμένεται, πάντως,  να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό στο Βερολίνο, αφού το πολιτικό κέντρο παραμένει σχετικά σταθερό, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Βerenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ: «ακόμη κι αν αντικατασταθεί η Μέρκελ και/ ή μια νέα κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία στο Βερολίνο, με ή χωρίς εκλογές, δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά όταν κάτσει ο κονιορτός. Οποιοσδήποτε νοητός κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο θα εξακολουθήσει να κυριαρχείται από τα βασικά κόμματα, CDU/CSU, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και τους Φιλελεύθερους».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.