Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών -Αποχώρησαν οι βουλευτές του VMRO από τη Βουλή 

Οκτώβριος 18th, 2018 by Σταματίνα

Από τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποχώρησαν οι βουλευτές του VMRO, οι οποίοι εγκατέλειψαν και το κτίριο.

Οι βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές.

Πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO σε ανακοίνωσή του αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή» και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Το VMRO αποχώρησε από την ψηφοφορία μία ημέρα μετά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για το Σκοπιανό και την επιστολή του Αμερικανού του υφυπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ προς τον επικεφαλής Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Ο Μιτσόσκι σε σημερινή του απάντηση τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει με υπερήφανο και αξιοπρεπές τρόπο.

Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφια (80 από 120 βουλευτές) προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ. Πηγές από τα Σκόπια εκτιμούν ότι η ψηφοφορία δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ βρίσκεται πλέον στον αέρα, αφού ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην πράξη αυτό θα σημάνει το τέλος της όλης προσπάθειας του κ. Ζάεφ, καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πετύχει την πλειοψηφία 80 εδρών που χρειάζεται σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η εικόνα πιθανής αποχώρησης του VMRO έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν πολλοί βουλευτές της παράταξης απέσυραν το αίτημά τους να μιλήσουν κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα, μετά την άρνηση του προεδρείου να δώσει το βήμα στον αρχηγό τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Με πληροφορίες mkd

Ηγέτης VMRO: Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά όχι ως χώρα ταπεινωμένη

Απάντηση στον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, ο οποίος με επιστολή του τον να αφήσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει μέσω Facebook ο επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μέσω της ανάρτησής του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια εκφράζει την ελπίδα σύντομα η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αλλά ως μια χώρα υπερήφανη και αξιοπρεπής και όχι ως μια χώρα ταπεινωμένη. Παράλληλα, εστιάζει στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης έγινε χωρίς μια αληθινή στρατηγική και με ψεύτικα μηνύματα, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία και ως εκ τούτου δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση.

Ο επικεφαλής του VMRO κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα ότι θα φέρει εις πέρας μια διαδικασία την οποία όμως δεν μπορεί να ολοκληρώσει.

Σημειώνει επίσης ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το VMRO-DPMNE.

«Αρνούμαι να αποδεχτώ τη συμφωνία καθώς δεν είναι αυτή η “Μακεδονία” στην οποία θέλουμε να ζούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μίτσκοσκι και κάνει λόγο για πειθαρχικά μέτρα, κυρώσεις και απολύσεις υπαλλήλων στην κρατική διοίκηση, επειδή δεν στήριξαν τη Συμφωνία.

«Aν υπάρχουν πληροφορίες για απειλές, εκβιασμούς ή απόπειρες να επηρεαστεί η κρίση βουλευτών, τότε αυτά προέρχονται από κύκλους ή άτομα εκτός του κόμματος μου και καταδικάζω αυτού του είδους τις πρακτικές».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει την ανάρτησή του λέγοντας ότι «επιθυμία του είναι να χτιστεί ένα μέλλον για την πατρίδα του, το οποίο θα στηρίζεται σε αρχές και μια έντιμη φιλία», ωστόσο «πιστεύει ακράδαντα στη δυνατότητα να λαμβάνει η ίδια η χώρα αποφάσεις».

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, Οκτώβριος 18th, 2018 at 08:06 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply