Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες, και μάλιστα κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη, σε 25 χρόνια από τώρα, η παχυσαρκία μπορεί και να ξεπεράσει το κάπνισμα!

Το Βρετανικό Κέντρο Ερευνών για τον καρκίνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα σχετικά με την «τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία» που θέτει η παχυσαρκία. Αν οι τρέχουσες τάσεις, για τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συνεχίσουν να υφίστανται, τότε μπορεί να υπάρχουν μέχρι το 2043, περισσότεροι θάνατοι γυναικών από καρκίνο λόγω παχυσαρκίας παρά από τον καρκίνο λόγω καπνίσματος, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καρκίνος από το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου. Σύντομα όμως μπορεί την πρώτη θέση να πάρει η παχυσαρκίαΟ καρκίνος από το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου. Σύντομα όμως μπορεί την πρώτη θέση να πάρει η παχυσαρκία



Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν ωστόσο, πως οι προβλέψεις για την εμφάνιση καρκίνου πέραν του 2035 είναι λιγότερο ακριβείς, αλλά δήλωσαν ότι θα μπορούσε να συμβεί αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, με το χάσμα μεταξύ καπνίσματος και παχυσαρκίας να μικραίνει.

Όσον αφορά στους άνδρες, αυτό μπορεί να συμβεί πολύ αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη, καθώς το κάπνισμα εκτιμάται ότι προκαλεί σήμερα σχεδόν δύο φορές περισσότερους καρκίνους στους άνδρες από ότι το υπερβολικό βάρος.

Η φιλανθρωπική οργάνωση που χρησιμοποίησε έναν τύπο που συνδυάζει προβολές για την εμφάνιση καρκίνου, τον συσχετισμό με το κάπνισμα και με την παχυσαρκία, λανσάρει τώρα μία καμπάνια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης πως η παχυσαρκία αποτελεί αιτία της νόσου. Μόνο ένας στους 7 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζει τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου, λέει ο οργανισμός και ζητά την λήψη μέτρων, όπως απαγόρευση των διαφημίσεων για πρόχειρο φαγητό πριν από τις 9 το βράδυ και περιορισμούς στην προσφορές σε λιγότερο υγιεινά τρόφιμα και αναψυκτικά.
Η απαγόρευση των διαφημίσεων για πρόχειρο φαγητό, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίαςΗ απαγόρευση των διαφημίσεων για πρόχειρο φαγητό, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας

Η καθηγήτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Λίντα Μπολντ, ειδικός στην πρόληψη, ανέφερε: «Η μείωση του καπνίσματος είναι μια αιτία γιορτής. Δείχνει πως έχουν αποφέρει αποτελέσματα οι δεκαετίες προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ισχυρή πολιτική δράση, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας, της άρσης του μάρκετινγκ στον καπνό και την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να στηρίξουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σταματήσουν τους καρκίνους που σχετίζονται με το βάρος και να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον.

Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας είπε: «Η παχυσαρκία είναι το νέο κάπνισμα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας της γενιάς μας, θέτοντας τους ανθρώπους σε πολύ με4γαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών προσβολών και άλλων δολοφονικών καταστάσεων καθώς και διαβήτη τύπου 2».

Φωτογραφίες: AP

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.