Οι ερευνητές σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού και όταν τις εξέθεσαν σε τσάι Μάτσα παρατήρησαν ότι «τα καρκινικά κύτταρα μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας»

Το πράσινο τσάι Μάτσα (που σημαίνει πούδρα ή σκόνη) είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται ότι έχει την ικανότητα να προλαμβάνει διάφορες παθήσεις.

Και τώρα επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Σαλφορντ στη Βρετανία, όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Aging, δημοσιεύεται επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Οι ερευνητές σε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού και όταν τις εξέθεσαν σε τσάι Μάτσα παρατήρησαν ότι «τα καρκινικά κύτταρα μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας», ενώ διεκόπη και εξάπλωσή τους λόγω σχετικά χαμηλής συγκέντρωσης (0.2 mg/ml).

Επίσης, διαπίστωσαν ότι στις σηματοδοτικές οδοί, που προάγουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, το τσάι Μάτσα επηρέαζε έντονα τα σήματα του mTOR, αποδυναμώνοντας συστατικά στοιχεία του ριβοσώματος 40S.



«Αυτό ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο χρήσης του συγκεκριμένου πράσινου τσαγιού αντί χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όπως η ραπαμυκίνη», εξηγεί ο Μάικλ Λισαντι, καθηγητής Μεταγραφικής Ιατρικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Προσθέτει δε ότι «το πράσινο τσάι Μάτσα είναι ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα , χωρίς ωστόσο προς το παρόν να είναι πλήρως κατανοητός ο υποκείμενος μοριακός μηχανισμός τους που προλαμβάνει τη νοσηρότητα. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι καταστέλλει τον οξειδωτικό μιτοχονδριακό μεταβολισμό, με άλλα λόγια δηλαδή εμποδίζει τα κύτταρα από το να ανατροφοδοτηθούν και επομένως περνάνε σε μια ανενεργή κατάσταση και τελικά πεθαίνουν».

Τέλος, εξηγεί ότι οι επιδράσεις του συγκεκριμένου τσαγιού επί των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού είναι σημαντικές, αφού τα ενεργά συστατικά του Μάτσα μπορούν με χειρουργική ακρίβεια να σβήσουν συγκεκριμένες οδούς σηματοδότησης.

Μαίρη Μπιμπή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.