Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δυο εβδομάδες καθισιό αρκούν για την εμφάνιση διαβήτη

14 Αυγούστου, 2018 by Σταματίνα

Μόλις δύο εβδομάδες καθιστικής συμπεριφοράς αρκούν για να δώσουν το έναυσμα εκδήλωσης διαβήτη στους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Χάμιλτον του Οντάριο, με επικεφαλής τον Κρις Μακ Γκλόρι, ζήτησε από υπέρβαρους ασθενείς με προδιαβήτη να μειώσουν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων τους σε 1.000 ανά ημέρα για δύο εβδομάδες.

Το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα καθιστικής συμπεριφοράς συντέλεσε σε αύξηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος και επιτάχυνε την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, ενώ ορισμένοι ασθενείς δεν κατάφεραν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση ακόμα και όταν άρχισαν και πάλι να κινούνται όπως συνήθως.

«Αναμέναμε ότι οι συμμετέχοντες θα είχαν εξελιχθεί σε διαβητικοί. Αλλά προς έκπληξη μας δεν επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση όταν άρχισαν και πάλι να είναι δραστήριοι σωματικά», λέει ο Δρ Μακ Γκλόρι, ερευνητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου.

Η μελέτη εν ολίγοις δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά αδρανείς λόγω νοσηρότητας, νοσηλείας ή προτιμούν γενικώς να μην κινούνται, είναι πιθανότερο να είναι αντιμέτωποι με ανεπιθύμητα αποτελέσματα ως προς την υγεία τους.

«Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι προσιτή οικονομικά και αν θέλουν οι άνθρωποι να είναι αυτόνομοι και στα γηρατειά τους θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήριοι», συμπληρώνει ο Δρ Στιουαρτ Φιλιπς, καθηγητής Κινησιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο και μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας.

 

 

 

 

 

in

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 14 Αυγούστου, 2018 at 12:48 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply