Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΕΚΤ: Τέλος το waiver στις 21 Αυγούστου -Εκλεισε οριστικά η πόρτα του QE για την Ελλάδα

Αύγουστος 11th, 2018 by Σταματίνα

Χωρίς την κάλυψη της ΕΚΤ θα βρεθούν από την επομένη της λήξης του προγράμματος τα κρατικά ομόλογα, που δίνουν οι τράπεζες ως ενέχυρο στη Φρανκφούρτη, καθώς με απόφαση που υπογράφει ο Μ. Ντράγκι αποσύρεται το waiver, δηλαδή η παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΚΤ.

«Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, το άρθρο 8 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 προβλέπει ότι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζονται στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως κεντρική κυβέρνηση κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής στήριξης και/ή του μακροοικονομικού προγράμματος», αναφέρει η σχετική Απόφαση, εξηγώντας έτσι ότι η ομπρέλα του waiver ίσχυε μόνο λόγω του ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε πρόγραμμα.

«Από τις 21 Αυγούστου 2018 η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» συνεχίζει η Απόφαση, βάζοντας τέλος στη παραφιλολογία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει την ενισχυμένη εποπτεία ως επαρκή, για να διατηρήσει το waiver.

Η αναμενόμενη Απόφαση έρχεται σε μια συγκυρία που τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα το 10ετές να έχει επιστρέψει στα άνω του 4% επίπεδα.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Σάββατο, Αύγουστος 11th, 2018 at 17:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply