Δεν είναι κάτι που πρέπει να μάθει το παιδί ως μια απλή πληροφορία, αλλά ως έμμεση εξήγηση στο ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορείτε να του παρέχετε το κάτι παραπάνω. Επειδή πρόκειται για λεπτό ζήτημα, χρειάζεται προσοχή στη διαχείρισή του:

Το πρώτο και κύριο είναι προσέξετε τη διατύπωση, να μην παρουσιάσετε δηλαδή την κατάσταση δραματοποιημένη και να μη μεταφέρετε στο παιδί την απογοήτευσή σας. Η αναφορά πρέπει να γίνει με ουδέτερο τρόπο και χωρίς να αφήσετε να εννοηθεί ότι η κατάσταση είναι οριακή.

Διαβεβαιώστε το ότι άμεσα θα ξεκινήσετε προσπάθειες αναζήτησης νέας εργασίας, άρα (όσο τουλάχιστον είναι στο χέρι σας) οι όποιες δυσκολίες θα διαρκέσουν μια μικρή περίοδο. Είναι σημαντικό αυτό το ξεκαθάρισμα, γιατί το παιδί θα ηρεμήσει αρκετά, θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ιδανικά αφήστε το παιδί εντελώς εκτός από τις πιθανές δυσκολίες της νέας πραγματικότητας και αντιμετωπίστε τες στην πράξη. Και βέβαια να βλέπει ότι δίνετε πάντοτε τον καλύτερό σας εαυτό και όχι ότι έχετε δεχτεί μοιρολατρικά τη στενάχωρη κατάσταση.

Όταν η ψυχολογία σας είναι κακή εξαιτίας της ανεργίας, φροντίστε να μη γίνει το παιδί κοινωνός της γιατί θα νιώσει τεράστια ανασφάλεια. Συζητήστε το με το σύντροφό σας, πηγαίνετε μια βόλτα και γενικά αφήστε ανεπηρέαστο το μικρό σας.

Αν τυχόν αντιληφθεί την κακή σας διάθεση, καθησυχάστε το με τα λεγόμενά σας και κατευνάστε τις ανησυχίες του. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ψυχική γαλήνη του παιδιού είναι εξέχουσας σημασίας.

Τέλος, προσπαθήστε να «γεμίσετε» δημιουργικά την καθημερινότητά σας και να μη μένετε αδρανείς. Και καλό θα κάνει στην ψυχολογία σας και στην ανατροφοδότηση που θα λαμβάνει το παιδί.

 

 

 

 

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.