Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ στη Google από την ΕΕ

19 Ιουλίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Τι απαντά η Google

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.34 δισ. ευρώ στη Google για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Google πρέπει πλέον να θέσει οριστικά τέλος σε αυτήν την πρακτική εντός 90 ημερών, ειδάλλως θα της επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5 % του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.

«Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Βέστεϊγιερ.
Με την απόφασή της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των λειτουργικών συστημάτων για έξυπνες κινητές συσκευές για τα οποία είναι δυνατό να παρέχεται άδεια χρήσης και των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εθνικές αγορές γενικής διαδικτυακής αναζήτησης σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή και στα 31 κράτη μέλη του ΕΟΧ με μερίδια αγοράς άνω του 90 % στα περισσότερα κράτη μέλη του ΕΟΧ.

Τι απαντά η Google

Αν αγοράσετε ένα τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, επιλέγετε μία από τις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών στον κόσμο –αυτήν που έχει διευρύνει στο μέγιστο τις επιλογές κινητών τηλεφώνων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για παραβίαση ανταγωνισμού από το λειτουργικό σύστημα Android και το επιχειρηματικό του μοντέλο.

H απόφαση αγνοεί το γεγονός ότι τα κινητά Android ανταγωνίζονται τα κινητά με λειτουργικό iOS, γεγονός που επιβεβαίωσε το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα αγοράς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, παραβλέπει το πόσο πολλές επιλογές προσφέρει το Android σε χιλιάδες κατασκευαστές τηλεφώνων και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές Android, σε εκατομμύρια προγραμματιστές εφαρμογών σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους με το Android και σε δισεκατομμύρια καταναλωτών που έχουν, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν Android smartphones τελευταίας τεχνολογίας.

Σήμερα, χάρη στο Android, υπάρχουν περισσότερες από 24.000 συσκευές, με όλο το εύρος των τιμών, σε περισσότερες από 1.300 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ολλανδικών, φινλανδικών, γαλλικών, γερμανικών, λετονικών, πολωνικών, ρουμανικών, ισπανικών και σουηδικών κατασκευαστών τηλεφώνων

Τα τηλέφωνα που κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες είναι όλα διαφορετικά αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό -την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές. Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στους απλούς κανόνες που εξασφαλίζουν τεχνική συμβατότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα της συσκευής. Κανένας κατασκευαστής τηλεφωνικών συσκευών δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τους κανόνες αυτούς – μπορεί να χρησιμοποιεί ή να τροποποιεί το λειτουργικό Android με όποιο τρόπο θέλει, όπως έκαναν εταιρείες σαν την Amazon με τα Fire tablets και τα TV sticks.

Για να έχουμε επιτυχημένες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα πρέπει να ζυγίζουμε με μεγάλη προσοχή τις ανάγκες όλων όσων τις χρησιμοποιούν. Η ιστορία όμως δείχνει ότι χωρίς κανόνες σχετικά με τη βασική συμβατότητα, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα διασπώνται, γεγονός που πλήττει τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών. Οι κανόνες συμβατότητας του λειτουργικού Android αποφεύγουν ακριβώς αυτό και βοηθούν στο να καταστεί το λειτουργικό Android μια ελκυστική μακροπρόθεσμη πρόταση για όλους.

Δημιουργώντας ευελιξία, επιλογές και ευκαιρίες

Σήμερα, χάρη στο Android, ένα τυπικό τηλέφωνο δύναται να έχει προ-εγκατεστημένες περίπου 40 εφαρμογές από διαφορετικούς προγραμματιστές, όχι μόνο από την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε η τηλεφωνική συσκευή. Αν προτιμάτε άλλες εφαρμογές – ή προγράμματα περιήγησης ή μηχανές αναζήτησης – αντί για τις προ-εγκατεστημένες, μπορείτε εύκολα να τις απενεργοποιήσετε ή να τις διαγράψετε και να επιλέξετε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δημιουργήσει κάποιοι από τους 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως προγραμματιστές εφαρμογών.

Για την ακρίβεια, ένας τυπικός χρήστης τηλεφώνου με λειτουργικό Android θα εγκαταστήσει μόνος του περίπου 50 εφαρμογές. Πέρυσι, παραπάνω από 94 δισεκατομμύρια εφαρμογές μεταφορτώθηκαν παγκοσμίως από το Play app store της εταιρείας μας; προγράμματα πλοήγησης όπως το Opera Mini και το Firefox έχουν μεταφορτωθεί πάνω από 100 εκατομμύρια φορές και το UC Browser, πάνω από 500 εκατομμύρια φορές.

Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με το πώς ήταν τα πράγματα την δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000 -την εποχή του dial-up. Τότε, η αλλαγή προ-εγκατεστημένων εφαρμογών στον υπολογιστή σας ή η προσθήκη νέων, ήταν τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα. Η απόφαση της Επιτροπής σχετικά με το λειτουργικό Android, παραβλέπει το σημερινό εύρος επιλογών και τα σαφή στοιχεία για το πώς χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τα τηλέφωνά τους σήμερα

Μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για την εποχή των smartphone

Το 2007, επιλέξαμε να προσφέρουμε δωρεάν το Android στους κατασκευαστές τηλεφώνων και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, εμπλέκονται διάφορα κόστη για την κατασκευή του Android και η Google επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία για να κάνει το Android αυτό που είναι σήμερα. Η επένδυση αυτή έχει νόημα για εμάς, επειδή έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε στους κατασκευαστές τηλεφώνων τη δυνατότητα προ-εγκατάστασης μιας σειράς δημοφιλών εφαρμογών της Google (όπως τα Search, Chrome, Play, Maps και Gmail), ορισμένες από τις οποίες, δημιουργούν έσοδα για εμάς από διαφημίσεις ενώ όλες διασφαλίζουν ότι η συσκευή θα λειτουργεί αμέσως μόλις βγει από το κουτί της. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλαμβάνουν τις υπηρεσίες μας και επίσης είναι ελεύθεροι να προ-εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές εφαρμογές, παράλληλα με τις δικές μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έσοδα μόνο αν οι εφαρμογές μας είναι εγκατεστημένες και αν οι χρήστες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις δικές μας εφαρμογές αντί για τις ανταγωνιστικές.
Θετικό τόσο για τους συνεργάτες όσο και για τους καταναλωτές

Η δωρεάν διανομή της πλατφόρμας Android και της σειράς εφαρμογών της Google δεν είναι αποτελεσματική μόνο για τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους, αλλά και για τους προγραμματιστές και τους καταναλωτές. Εάν οι κατασκευαστές τηλεφώνων και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να συμπεριλάβουν τις εφαρμογές μας στο μεγάλο εύρος των συσκευών τους, θα προκαλούνταν σύγχυση στην ισορροπία του οικοσυστήματος του Android.

Μέχρι τώρα, το επιχειρηματικό μοντέλο του Android σήμαινε ότι δε θα χρειάζεται να χρεώνουμε τους κατασκευαστές κινητών για την τεχνολογία μας ή να εξαρτόμαστε από ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο διανομής.

Πάντα συμφωνούσαμε ότι το μέγεθος δημιουργεί και τις ανάλογες ευθύνες. Ένα υγιές, ακμάζον οικοσύστημα Android είναι προς το συμφέρον όλων και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αλλαγές. Μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι η σημερινή απόφαση θα διαταράξει την προσεκτική ισορροπία που έχουμε επιτύχει με το λειτουργικό Android και ότι αποστέλλει ένα ανησυχητικό μήνυμα υπέρ των ιδιόκτητων συστημάτων σε σχέση με τις ανοιχτές πλατφόρμες.

Η καινοτομία, το εύρος επιλογών και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού, και το λειτουργικό Android τα έχει επιτύχει όλα. Η σημερινή απόφαση επικροτεί το λειτουργικό Android, ενώ απορρίπτει το επιχειρηματικό μοντέλο που το υποστηρίζει. Η σημερινή απόφαση απορρίπτει το επιχειρησιακό μοντέλο που υποστηρίζει το λειτουργικό Android, το οποίο έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. #ΑndroidWorks

in

This entry was posted on Πέμπτη, 19 Ιουλίου, 2018 at 12:03 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply