Θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη ΝΟΔΕ Γρεβενών και τον Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΟΔΕ κ. Κωνσταντίνο Μέντζιο για την πολύ πετυχημένη εκδήλωση στην Δεσκάτη. Ο Γραμματέας των Αγροτικών Φορέων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας μας παρουσίασε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Καραστέργιος μας εξέθεσε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος, τις δράσεις που έχει αναπτύξει η δημοτική αρχή και τα έργα που έχει δρομολογήσει για στηρίξει τον αγροτικό κόσμο.




Η νομαδική κτηνοτροφία είναι ανάγκη να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ο υπέροχος ορεινός κάμπος του Δήμου Δεσκάτης με τα ποιοτικά του προϊόντα, μέσω στοχευμένων καλλιεργειών, μπορεί να γίνει ο πυλώνας της ανάπτυξης του τόπου. Δύναμη του είναι οι άνθρωποι και το είδαμε με τα υπέροχα κτήματα, όπου με σύγχρονες πρακτικές και πολύ μεράκι παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας. Κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες οι κτηνοτρόφοι με όλες τις δυσκολίες κρατάνε ζωντανή την κτηνοτροφία και παράγουν εξαιρετικά προϊόντα.

Επισκεφτήκαμε μια πρότυπη αγροτουριστική μονάδα με σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις για παραγωγή γάλακτος και εκτροφή μοσχαριών. Υψηλές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους και έμμεση εκμετάλλευση ενός μέρους της παραγωγής για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα υπέροχο συγκρότημα 8 κατοικιών ολοκληρώθηκε και θα μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες, σχολεία και φορείς.

Τα ΠΟΠ προϊόντα και τον παραδοσιακό τρόπο που αυτά παράγονται μας εξήγησε ο καθηγητής κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες και δυναμικές προοπτικές για τον τόπο. Απόδειξη αυτού είναι ότι έχουν κατακτήσει μια περίοπτη θέση στην αγορά, ενισχύοντας την εμπορική παρουσία του τόπου μας. Η παραγωγή μήλων με τις πιο αυστηρές και σύγχρονες προδιαγραφές και με μέτρα προστασίας για τη χαλαζόπτωση ανέπτυξε μια νέα δυναμική και κατέστησε το μήλο της ορεινής Δεσκάτης ένα εξαιρετικό προϊόν. Το μοναδικό και υπέροχο κτήμα του κ. Νιάκα αποτελεί υπόδειγμα μιας σύγχρονης καλλιέργειας και παράδειγμα προς μίμηση.




Η συντονισμένη προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει επί θητείας μου με τον Δήμαρχο της Δεσκάτης για την ανάπτυξη του Γεωπάρκου Γρεβενών – το οποίο (αν και με αρκετή καθυστέρηση) φαίνεται να ολοκληρώνει τη διαδικασία αναγνώρισής του από την UNESCO – θα δώσει πέρα από την οικονομική στήριξη, την απαραίτητη δυναμική στην προβολή και ανάδειξη των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα της UNESCO.

Τιμολέων Κοψαχείλης

Πρώην Βουλευτής Ν. Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.