Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καρκίνος του προστάτη: Οι επτά συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

30 Ιουνίου, 2018 by Σταματίνα

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από

καρκίνο στους άντρες. Αυτό συμβαίνει γιατί στα αρχικά στάδια ο προστατικός καρκίνος δεν παρουσιάζει συμπτωματολογία.

Ο μέσος άνδρας απευθύνεται στον γιατρό μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα και ο καρκίνος έχει μεταβεί σε προχωρημένο στάδιο.
Η ασθένεια απασχολεί σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ανδρών που κυμαίνονται ηλικιακά στα 50-60 χρόνια. Τα ποσοστά των ανδρών που νοσούν αυξάνονται όσο η ηλικία μεγαλώνει. Στο 10% παρουσιάζεται στα 55-65 και στο 35-40% γύρω στα 70 χρόνια.
Δείτε τις συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
1. Διατροφή: Η κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικών (τυριά) αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και για το κόκκινο κρέας. Ειδικά όταν το κρέας είναι μαγειρεμένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. μπάρμπεκιου) δημιουργούνται χημικές ενώσεις που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων στον προστάτη (άνδρες), το στήθος (γυναίκες) και το έντερο.

2. Παχυσαρκία: Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία συνδέονται με πολλές μορφές καρκίνου. Ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη ισχύει το εξής παράδοξο: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι παχύσαρκοι άντρες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου 1ου ή 2ου σταδίου, που είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
3. Οικογενειακό ιστορικό: Παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη αφορούν άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας. Εάν για παράδειγμα είχε ο πατέρας, ο κίνδυνος για τον γιο είναι διπλάσιος. Αν έχει ο πατέρας και ο αδελφός, ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται.

4. Τόπος διαμονής: Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, οι άνδρες που ζουν στη Βόρεια Αμερική, τη Βορειοδυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και τα νησιά της Καραϊβικής, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη. Οι λόγοι είναι ασαφείς, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει να κάνει με τη διατροφή και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.
5. Γυμναστική: Η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί τη γενική υγεία, βελτιώνει τη διάθεση, βοηθά στην απώλεια βάρους και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που έχουν αναπτύξει καρκίνο στον προστάτη και ασκούνται συστηματικά έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.
6. Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών: Η έκθεση του σώματος στο τεχνητό φως τη νύχτα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Η χρήση tablet, smartphones, αλλά και το φως της τηλεόρασης τη νύχτα καταστέλλουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνδρες που κοιμούνται καλά τη νύχτα είχαν αυξημένα επίπεδα μελατονίνης και ήταν 75% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη από όσους είχαν λιγότερη μελατονίνη.
7. Κάπνισμα: Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.
loading…

This entry was posted on Σάββατο, 30 Ιουνίου, 2018 at 21:03 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply