Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

 Fitch: Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να επιφέρουν πολιτικές προκλήσεις

26 Ιουνίου, 2018 by Σταματίνα

Η συμφωνία του Eurougroup της περασμένης εβδομάδας βελτιώνει μεν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά η δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές προκλήσεις, εκτιμά ο Fitch.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι τα μέτρα για το χρέος είναι σε γενικές γραμμές «ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες μας όταν αναβαθμίσαμε το αξιόχρεο της Ελλάδα σε Β με θετικές προοπτικές τον Φεβρουάριο» και σημειώνει ότι αυτά, όπως και η ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά ακόμη 10 έτη αναμένεται να στηρίξουν την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές. Περιμένουμε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί με τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοσθούν έως το 2020», σημειώνει ο οίκος.

Η Fitch επισημαίνει ότι η ανακοίνωση του Eurogroup είναι συνεπής με την προσδοκία του οίκου αξιολόγησης για μία «υβριδικά καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα με σημαντικούς όρους πολιτικής. «Το δεύτερο κατά σειρά δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι έδειξε τη δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το εγχώριο πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και η σχέση εργασίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο σημαντικών αντιστροφών στις πολιτικές», σημειώνει.

Την ίδια ώρα όμως, ο Fitch υπογραμμίζει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρούν για πολύ μεγάλο διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές προκλήσεις. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μερικές αντιστροφές πολιτικών στο μέλλον ή οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν, καθώς ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», επισημαίνει.

Ακόμη, αναφέρει ότι η συμφωνία στο Eurogroup σημειώθηκε στο πλαίσιο ενός βελτιούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. «Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η βιομηχανική παραγωγή και η εύρωστη αύξηση της απασχόλησης στηρίζουν την ανάκαμψη, αν και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική περιορίζει την κατανάλωση των νοικοκυριών», σημειώνει.

Το πραγματικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο τριών ετών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο πεντάμηνο ήταν 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

«Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις πολιτικής στο μετά το πρόγραμμα πλαίσιο», σημειώνει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Αυγούστου.

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

This entry was posted on Τρίτη, 26 Ιουνίου, 2018 at 18:03 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply