Γράφει ο Σίμος Ζαγκανίκας 
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών, στα πλαίσια της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη, διοργάνωσαν και φέτος τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές». Σκοπός της δράσης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα, στο αμφιθέατρο, κάτω από την υψηλή εποπτεία του επιβλητικού , πανέμορφου, λιθόχτιστου, διώροφου Σχολείου του Σπηλαίου, το σούρουπό, στις 9, με την συντροφιά των αστεριών και την ευωχία του ποιητικού λόγου!…

Ο δροσιστικός Νοτιάς, έπαιρνε το λόγο και, με το θρόισμα των φύλλων του δένδρο- περιβαλλόμενου χώρου, μας μυσταγωγούσε στο πολιτιστικό μας παρελθόν, στην αειφόρο, λογογεννήτρα φύση και στη μυστική ουσία του πολιτισμού των Ελλήνων.

«Μην περπατήσεις

Τούτα τα βουνά

Η μάνα λέει

Δεν κάνει να πατάμε

Τους πεθαμένους»

«Ορεινό καταφύγιο» του Χρήστου Μπράβου

 

«Πέτρες και σώματα, γυμνά, ιερά, περίλαμπρα

Ως πέρα στο ορίζοντα, ως το βάθος της μνήμης,

Και στο γιαλό τα βότσαλα, τριανταφυλλιά ή γαλάζια,

Ωραία κουφέτα, αφάγωτα, για γάμους αγαλμάτων».

«Επαναλήψεις» του Γιάννη Ρίτσου

         

          Οικοδέσποινα της εκδήλωσης ήταν η έφορος Αρχαιοτήτων Γρεβενών, κυρία Δημάκη Σόνια και συντονιστής ο αρχαιολόγος κύριος Σωτήρης Ραπτόπουλος.

          Την κεντρική ξενάγηση, στις πράσινες πολιτιστικές διαδρομές, ήταν συγκινητική και την έκανε, με ποιητική ευαισθησία και άρτιο λόγο, ο εκδότης των «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας», κύριος Αντώνης Παπαβασιλείου.

          Την Εκδήλωση πλαισίωσαν με αναγνώσεις ποιημάτων, μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Οι Άστεγοι» : Άρτεμις Καραθάνου, Μαρία Καραμήτρου, Παπαδιαμάντης Γιάννης, Ευταξία Βάσω. Οι επιλογές των ποιημάτων ήταν εμπνευσμένες από το θέμα της Εκδήλωσης κι έγιναν από τους ίδιους, που με τις αποχρώσεις τους και την αισθαντικότητα τους μας μύησαν στα ενδόμυχα των ποιητών!…….

        Την εκδήλωση έκλεισε, ο επίσημα προσκεκλημένος, ποιητής, Σωτήρης Σαράκης, Ο οποίος ζωντάνεψε με τον ποιητικό του λόγο τις προθήκες των μουσείων, και έδωσε πνοή στις πέτρες και τα αγάλματα που συνοδεύουν διαχρονικά τη μνήμη του λαού και του Τόπου.

Στην έναρξή της Εκδήλωσης, Ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών Ζαγκανίκας Σίμος απεύθυνε ένα συνοπτικό χαιρετισμό, στον οποίο κατέθεσε μια δική του οπτική για τις διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον όπου αναπτύχθηκε ο πολιτιστικός μας πολιτισμός και για την ανάγκη της αειφορίας του….

«Θα ξεκινήσω το σύντομο χαιρετισμό μου με τη αφήγηση ενός παραμυθιού σαν κι αυτά που δημιουργεί η λαϊκή μας θυμοσοφία, που δεν θα ήθελα να τη συνδέσετε με τη λογική της μεταφυσικής προτίμησης του Θεού Δημιουργού, κατά τα εβραϊκά πρότυπα. Ο Δημιουργός, αγαπάει το ίδιο, χωρίς παρεκκλίσεις, όλα τα δημιουργήματά του!… Χωρίς εύνοιες για περιούσιους και χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις για εκλεκτούς!… Όταν λοιπόν έπλασε τον κόσμο και τη γη, κι έπλασε και τις φυλές των ανθρώπων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στις φυλές των ανθρώπων, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της κάθε φυλής. Έτσι στις απέραντες πεδιάδες της Κεντρικής Ευρώπης, τοποθέτησε τους Γερμανούς, στην ομιχλώδη απεραντοσύνη του Βορρά τοποθέτησε τους Ρώσους, στην Κίτρινο ποταμό τους Κινέζους, στην Αφρική τους Αφρικανούς, στην Αμερική τους Ινδιάνους, κλπ.

Όταν τελείωσε το μοίρασμα, κουρασμένος, ξεφύσησε, γεμάτος ανακούφιση και ετοιμάστηκε να ανεβεί στα ουράνια δώματα του. Εκείνη τη στιγμή φτάνουν ασθμαίνοντες οι Έλληνες, που περιτρεχόμενοι τη γη, ήθελαν να υποβάλλουν το αίτημα τους για το καλύτερο οικόπεδο, αλλά δυστυχώς, όλη η γη είχε μοιραστεί και γι’ αυτούς δεν περίσσεψε ούτε τετραγωνικό!… Ο Δημιουργός γέλασε με την ανησυχία τους και την επιλογική τους αναζήτηση και σκέφτηκε «πως τούτοι, με το ανήσυχο μυαλό τους, είναι πιο κοντά στην ουσία της καθομοίωσης μου» και ως φιλεύσπλαχνος τους παραχώρησε το οικόπεδο που κράτησε για τον εαυτό του. Έτσι οι Έλληνες βρίσκονται σ’ αυτό το θεϊκό οικόπεδο, την Ελλάδα και ο Θεός, μη έχοντας οικόπεδο, έμεινε να διαφεντεύει τα εγκόσμια από τα ουράνια δώματα του. Και οι Έλληνες, με την ανησυχία τους ανάπτυξαν τη φιλοσοφία για να φτάσουν στην καθοσίωση με τον Δημιουργό!…….

Θεϊκό Οικόπεδο!… Το ανάγλυφο της Ελλαδικής γης, με τις πολλές μικρές πτυχώσεις του, δημιουργεί σε κάθε μετακίνηση του οφθαλμού ξεχωριστές εικόνες και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, ντύνουν εποχικά, σχεδόν καθημερινά, τις εικόνες με πολυποικιλία χρωμάτων, που ερεθίζουν τις αισθήσεις μας και ενεργοποιούν τον νου!… Σ’ αυτό το περιβάλλον αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η τραγωδία, η κωμωδία, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, η αρχιτεκτονική των κτιρίων, σε άμεση συνάρτηση με την αρχιτεκτονική της φύσης και γενικότερα ο πολιτιστικός και ο πολιτισμικός πολιτισμός που αποτέλεσαν το μέτρο του παγκόσμιου πολιτισμού!…..

Γι’ αυτό, εμείς οι Νεοέλληνες που κατοικούμε σ’ αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό περιβάλλον και να στηρίξουμε την ανάπτυξη μας, στον πολιτιστικό μας πλούτο, ο οποίος βρίσκεται στα φορτία όποιας λέξης κι αν ανασύρουμε από το λεξιλόγιο μας, βρίσκεται μέσα στις αφηγήσεις και τους μύθους του λαού μας και βρίσκεται   κάτω από όποια πετρά κι αν ανασηκώσουμε από το Κοιμητήριο της γης των προγόνων μας!… Βρίσκεται ακόμη ιονισμένος στον αέρα που αναπνέουμε και πιστεύω πως απαιτείται από όλους μας να τον μετουσιώσουμε σε βλωμό για τις γενιές των Ελλήνων που μας διαδέχονται.

Εκφράζομε τα συγχαρητήρια μας στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και στην έφορο του, κυρία Σόνια Δημάκη, για την συμμετοχή της σ’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Πιστεύουμε πως με παρόμοιες δράσεις θα πετύχουμε την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος και θα αναδειχθεί, μέσα από μαθήματα αυτογνωσίας, στο βάθρο της τιμής που τον τοποθετεί η Παγκόσμια Κοινότητα,  ο Πολιτιστικός μας Πολιτισμός!…».

Σίμος Ζαγκανίκας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.