Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προστατεύστε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία

10 Ιουνίου, 2018 by Σταματίνα

Ο ήλιος πέρα από πηγή ζωής, αποτελεί και εστία μεγάλων κινδύνων για την όραση και τα μάτια μας. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Τα μάτια μας είναι ο μόνος εσωτερικός ιστός που εκτίθεται άμεσα και καθημερινά στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η βλάβη που προκαλείται είναι συσσωρευτική και συχνά μη αναστρέψιμη.

Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαβερή ακόμα και σε μέρες με συννεφιά. Παρόλο που η επίδραση της δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη τόσο στα μάτια μας όσο και στην γύρω περιοχή.

Στα μάτια συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα, καταρράκτη και κερατίτιδα, ενώ στη γύρω περιοχή ρυτίδες, φακίδες, λεκέδες, δερματοπάθεια, φωτογήρανση και καρκίνωμα.

Σύμφωνα με έρευνες:

  • 94% των ατόμων δεν γνωρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι βλαβερή για τα μάτια
  • 5-10% του καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στα βλέφαρα
  • Το 90% της πρόωρης γήρανσης των ματιών προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία
  • Το 48% των περιστατικών τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλείται από τον καταρράκτη

Μια φωτογραφική κάμερα ενισχυμένη με φακό UV, μπορεί να αποκαλύψει την επίδρασή της στο δέρμα μας. Φανταστείτε πόσο βλαβερή είναι για τα μάτια μας!

Είναι επομένως σημαντικό και απαραίτητο να προσφέρουμε στα μάτια μας, στη γύρω περιοχή και στο δέρμα μας την απόλυτη προστασία έγκαιρα από την παιδική ηλικία.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των ματιών μας;

Φορώντας γυαλιά οράσεως, σημαντική ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας μπλοκάρεται και δεν περνάει στα μάτια ή στη γύρω περιοχή.

Οι κατασκευαστές οφθαλμικών φακών ισχυρίζονται πως χάριν της επίστρωσης, παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αποδεικνύεται όμως πως δεν παρέχουν την απόλυτη προστασία.

 

 

 

 

 

newsbeast

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 10 Ιουνίου, 2018 at 14:55 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply