Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ευρωβαρόμετρο: Ούτε 10 στους 100 πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε καλά 

24 Μαΐου, 2018 by Σταματίνα

Κάτι λιγότερο από έναν στους δέκα Ελληνες θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 15% (ένας στους έξι) όταν αφορά την κατεύθυνση στην οποία κινείται η ΕΕ.

Ερευνα του ευρωβαρόμετρου για τον έναν χρόνο από τις ευρωεκλογές δείχνει μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των Ελληνων που θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ είναι θετικό γεγονός ωστόσο τα ποσοστά σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν κινούνται τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Μόλις το 9% πιστεύει ότι οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Αναφορικά με τα ζητήματα που θέτουν ως προτεραιότητα είναι η οικονομία, η ανεργία των νέων και το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ καταγράφεται ένα χρόνο πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανησυχία ωστόσο για την πορεία των πραγμάτων καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο.

Θετική η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ενας στους τρείς Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη.

Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης αγγίζει το 60%, ενώ μόλις το 12% των πολιτών θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως κάτι το αρνητικό.

Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση.

Λανθασμένη κατεύθυνση για επτά στους δέκα

Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, ένας στους τέσσερεις Έλληνες πολίτες (41%) δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 49%.

Απογοητευμένο για τη δημοκρατία στην ΕΕ το 66% των Ελλήνων

Ποσοστό που ανέρχεται στο 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 66% των πολιτών. Μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη καταγράφεται και σε αυτό τον τομέα, αφού ικανοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ δηλώνει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ απογοήτευση δηλώνει μόνο το 42% των πολιτών.

Στο ερώτημα κατά πόσον θα τους επηρεάσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η λεγόμενη διαδικασία του spitzenkandidaten), το 48% τω Ελλήνων πολιτών απάντησε θετικά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 49%.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 87% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι αυτή έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 71% πιστεύει ότι προσδίδει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή Προέδρου της Επιτροπής.

Το 68% θεωρεί περαιτέρω ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ και το 68% πιστεύει ότι δίνει περισσότερη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οικονομία, ανεργία, μεταναστευτικό τα σημαντικότερα ζητήματα

Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%)  και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).

Στο ερώτημα αν η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα.

Ένας στους έξι Ελληνες (59%) πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα και παρομοίως (58%) ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις.

Αντίθετα, το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.

Συμπεριφορά ψηφοφόρων

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες.

Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.

Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από  τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2018 at 15:04 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply