Ο κόσμος μπορεί να εξαλείψει τα βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρά μέχρι το 2023.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για το οποίο υποστήριξε ότι θα αποτρέψει 500.000 θανάτους τον χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα τρανς λιπαρά είναι δημοφιλή στους παρασκευαστές τηγανιτών και ψητών σνακ επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όμως είναι βλαβερά για τους καταναλωτές, καθώς αυξάνουν κατά 21% τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και κατά 28% τον κίνδυνο θανάτου, αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ.
«Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας να έχουν ένα τόσο ανασφαλές συστατικό στις τροφές τους;», αναφέρει στη δήλωση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Η εφαρμογή της στρατηγικής του ΠΟΥ για την αντικατάσταση των τρανς λιπαρών, που περιλαμβάνει την προώθηση υγιεινότερων εναλλακτικών επιλογών και την ψήφιση νομοθεσίας κατά των βλαβερών συστατικών, θα οδηγήσει στην αφαίρεσή τους από την τροφική αλυσίδα και θα σημάνει μια μεγάλη νίκη εναντίον των καρδιακών νόσων, δήλωσε.

Αρκετές πλούσιες χώρες έχουν ήδη σχεδόν εξαλείψει τα τρανς λιπαρά θέτοντας όρια στις ποσότητες που επιτρέπονται στις συσκευασμένες τροφές. Μερικές έχουν απαγορεύσει εν μέρει τα υδρογονωμένα λίπη, κύρια πηγή των βιομηχανικής παραγωγής τρανς λιπαρών, επισήμανε ο ΠΟΥ.

«Τα τρανς λιπαρά είναι ένα μη απαραίτητο τοξικό χημικό το οποίο σκοτώνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουν να εκτίθενται σ’ αυτό άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών που ηγείται τώρα της πρωτοβουλίας για την υγεία Resolve.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ΠΟΥ εξέδωσε το πρώτο από το 2002 σχέδιο συστάσεών του για τα τρανς λιπαρά, αναφέροντας πως οι ενήλικες και τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν το πολύ το 1% των ημερήσιων θερμίδων τους με τη μορφή τρανς λιπαρών.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.