Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τουρκία: Να «αναμετρηθούν σαν άνδρες» καλεί τον Ερντογάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης

6 Μαΐου, 2018 by Σταματίνα

Ο υποψήφιος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές, ζήτησε σήμερα την αποφυλάκιση του υποψηφίου του κουρδικού κόμματος, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «μας αφήσει να αναμετρηθούμε σαν άνδρες» στις κάλπες που θα στηθούν τον επόμενο μήνα.

Παρασκευή, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όρισε τον Μουχαρέμ Ιντζέ υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του φυλακισμένου πρώην ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Τα μέλη «του HDP είναι επίσης παιδιά αυτού του έθνους, του AKP είναι επίσης παιδιά αυτής της χώρας… Μην κρατάς τον Ντεμιρτάς στη φυλακή. Έλα, ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες» είπε ο Ιντζέ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στην πόλη Γιάλοβα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 1,5 χρόνο για κατηγορίες ασφαλείας, επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών είναι αδύνατη υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο Ιντζέ προέτρεψε τα μέλη του CHP να στηρίξουν και τους άλλους υποψήφιους που επιζητούν 100.000 υπογραφές προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές, μεταξύ αυτών την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ για το κόμμα Iyi Parti.

Σήμερα, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν επισήμως τη συγκρότηση μιας εκλογικής συμμαχίας, που στοχεύουν να λειτουργήσει ως ανάχωμα στα σχέδια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, το CHP, το κόμμα Iyi, το κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα συνυπέγραψαν μια διακήρυξη με την οποία επικύρωσαν την τετραμερή πολιτική συμμαχία τους, τη «Συμμαχία του Έθνους» (“Nation Alliance”) όπως την ονόμασαν, και δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την πόλωση, να εδραιώσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και να εγγυηθούν τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων αφορά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς τα τρία εξ αυτών αποφάσισαν να ορίσουν τον δικό τους υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που κυριαρχεί στο κοινοβούλιο τα τελευταία 16 χρόνια, συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ενόψει των πρόωρων εκλογών.

 

 

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

This entry was posted on Κυριακή, 6 Μαΐου, 2018 at 19:11 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply