Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16

28 Απριλίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη τη συμφωνία του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών F-16 που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας το πρωί του Σαββάτου, και τη συμφωνία ύψους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση 85 F-16 σε έκδοση Viper, έδωσαν ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Με το πέρας της ολοκλήρωσης των 85 F-16 σε Viper θα αναβαθμιστεί το το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο έντονης τριβής με την Τουρκία.


Οι οικονομικές λεπτομέρειες

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια (ήτοι 1,1 δισ. ευρώ) με κάποιες από τις οικονομικές πτυχές να είναι:

  • Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
  • Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
  • Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
  • Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Οι τεχνικές λεπτομέρειες

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη την τοποθέτηση ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).

Επιπροσθέτως μια ακόμα αλλαγή είναι είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει και έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, καθώς και αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.


Δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν στις ΗΠΑ

Επιπλέον, μέρος της συμφωνίας είναι πως ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να συναρμολογούνται και να γίνονται οι απαραίτητες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.

Τέλος, στην Ελλάδα θα βρεθεί ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.

This entry was posted on Σάββατο, 28 Απριλίου, 2018 at 21:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply