Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επιστήμονες κατάφεραν να διατηρήσουν για 36 ώρες «ζωντανούς» τους εγκεφάλους αποκεφαλισμένων χοίρων -Κάποιοι αντιδρούν

28 Απριλίου, 2018 by Σταματίνα

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να

διατηρήσουν σε λειτουργία τους εγκεφάλους αποκεφαλισμένων χοίρων για έως και 36 ώρες.

Για να το πετύχουν, διοχέτευαν στα κομμένα κεφάλια ένα υγρό πλούσιο σε οξυγόνο, που έπαιζε το ρόλο τεχνητού αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι το επίτευγμα αυτό θα βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα πώς δουλεύει ο εγκέφαλος και θα συμβάλει σε πειραματικές θεραπείες για τον καρκίνο, την άνοια και άλλες παθήσεις.

Αν οι επιστήμονες μπορούσαν να διατηρήσουν ανθρώπινους εγκεφάλους χωρίς σώμα σε λειτουργία επί τόσες πολλές ώρες, όπως είπαν, θα ήταν σε θέση να δοκιμάσουν νέες θεραπείες π.χ. για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ πειραματίστηκαν με περισσότερα από 100 κεφάλια χοίρων που προμηθεύθηκαν από σφαγεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εγκέφαλος ενός ζώου διατηρείται ζωντανός εκτός σώματος, αλλά για μικρότερα χρονικά διαστήματα έως τώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ομως, υπάρχουν και αντιδράσεις για το πείραμα, ενώ άλλοι επιστήμονες είναι από επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί, αναφέρουν το BBC και ο Guardian. Παρόλο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Νενάντ Σέσταν του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι εγκέφαλοι των πειραματόζωων δεν είχαν συνείδηση, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν είχαν παραμείνει ίχνη συνείδησης στους χοίρους.

Αλλοι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να μεταμοσχευθεί ένας εγκέφαλος σε ένα νέο σώμα, με στόχο να παραταθεί η ανθρώπινη ζωή, όταν το σώμα πια δυσλειτουργεί. Σημείωσαν επιπλέον ότι είναι μάλλον απίθανο πως κάτι παρόμοιο πρόκειται να γίνει ποτέ σε ανθρώπους ή ότι στο μέλλον θα υπάρξουν μεταμοσχεύσεις κεφαλιών σε ανθρώπους.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Σάββατο, 28 Απριλίου, 2018 at 20:02 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply