Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

 Οι 6 μεγαλύτεροι μύθοι για την πρόκληση καρκίνου –Από τα μικροκύματα μέχρι το Wi-Fi 

27 Απριλίου, 2018 by Σταματίνα

Οι ψεύτικες ειδήσεις οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων να πιστεύουν λανθασμένα πως ορισμένα καθημερινά αντικείμενα προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Περίπου το 40% των ενηλίκων πιστεύει πως το άγχος και τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις.

Το ένα τρίτο φοβούνται λανθασμένα πως οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες, όπως το Wi-Fi και οι ακτίνες Χ αλλά και η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Την ίδια ώρα, το 19% είναι πεπεισμένο πως οι φούρνοι μικροκυμάτων ενώ και ένα 15% πιστεύει πως η κατανάλωση από πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Τα ευρήματα, που προέκυψαν από μια έρευνα 1.330 ατόμων στην Αγγλία, αναφέρονται και στις πραγματικές αιτίες του καρκίνου που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Οι ερευνητές στο University College London και στο Πανεπιστήμιο του Λιντς διαπίστωσαν πως το 12% των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Τα 2/5 δεν γνώριζαν καν πως ένας άλλος παράγοντας καρκίνου είναι το ηλιακό έγκαυμα, που μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, το να πιστεύει κανείς στις ψευδείς αιτίες του καρκίνου, δε σημαίνει πως ένα άτομο ήταν πιο επιρρεπές στις επικίνδυνες συνήθειες ζωής. Αλλά εκείνοι που είχαν καλύτερη γνώση των αποδεδειγμένων αιτιών ήταν πιο πιθανό να μην καπνίσουν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ. Σάμιουελ Σμιθ, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε μη αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου, για τις οποίες δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις. Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, φαίνεται πως ο αριθμός των ατόμων που πιστεύουν σε μη αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου έχει αυξηθεί από τις αρχές του αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον τρόπο πρόσβασης των ειδήσεων και των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης».

Η Κλερ Χέιντ, από τον οργανισμό Cancer Research UK, ανέφερε: «Είναι σημαντικό να έχουμε τις σωστές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο είναι οι αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την πρόληψη του καρκίνου, αλλά γνωρίζοντας τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να αλλάξουμε τις πιθανότητες προς όφελός μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες, αντί να σπαταλάμε το χρόνο μας σε ψεύτικες ειδήσεις».

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 27 Απριλίου, 2018 at 17:04 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply