Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς τόσο κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο

20 Απριλίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Οι άνδρες που καπνίζουν είναι πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που κάνει κανείς σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης για τους άνδρες κάτω των 50 ετών είναι «όσο περισσότερο καπνίζεις, τόσο κινδυνεύεις από εγκεφαλικό επεισόδιο». Η χρήση καπνού παρουσιάζει αύξηση μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, ανδρών και γυναικών, ενώ ταυτόχρονα διαρκώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι εκδηλώνουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Τζανινα Μαρκινταν, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη.


Οι ερευνητές αξιολόγησαν 615 νέους άνδρες (15-49 ετών) που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο την προηγούμενη τριετία, συγκρίνοντας τους με 530 υγιείς συνομηλίκους τους. Επίσης, τους χώρισαν σε μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και ενεργούς καπνιστές. Οι τελευταίοι χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν καθημερινά: 1-10, 11-20, 21-39 ή 40 και περισσότερα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, οι άνδρες που κάπνιζαν γενικώς, είχαν 88% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Εκείνοι που κάπνιζαν λιγότερα από 11 τσιγάρα, ημερησίως, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από τους μη καπνιστές. Αλλά εκείνοι που κάπνιζαν τουλάχιστον δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τους νέους αυτούς ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Βέβαια, να μπορούν να ελαττώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που κάνουν, αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης.

in

This entry was posted on Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2018 at 21:06 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply