Τα παιδιά του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιώργου Μπαλταδώρου «υιοθετεί» η Βουλή των Ελλήνων

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, τα δύο ανήλικα τέκνα του πιλότου θα «υιοθετηθούν» από την Εθνοσυνέλευση, ως ένδειξη τιμής στην μνήμη του Σμηναγού που σκοτώθηκε κατά την συντριβή του Mirage 2000-5, ανοιχτά της Σκύρου.

Νωρίτερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε προτείνει με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Τwitter, να υιοθετήσει η Βουλή τα δύο ανήλικα παιδιά του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5, σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Τι σημαίνει «υιοθεσία» από τη Βουλή

Τα παιδιά του άτυχου σμηναγού θα έχουν την πλήρη κάλυψη των εξόδων του μέχρι να φτάσουν 25 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα, μέχρι την ενηλικίωσή τους, και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό έχει καθοριστεί στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο παιδιά του Γιώργου Μπαλταδώρου θα λαμβάνουν 18.000 ευρώ ως ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς του πατέρας τους στην πατρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 η Ολομέλεια της Βουλής είχε κάνει δεκτή την εισήγηση του τότε Προέδρου Φίλιππου Πετσάλνικου, να «υιοθετήσει» η Βουλή όλα τα ανήλικα παιδιά των πιλότων των αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους, την ώρα του καθήκοντος, από το 1996 (Ίμια) και εντεύθεν.
Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν 29 επιπλέον ανήλικα παιδιά, πέραν των ανηλίκων τέκνων του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του Ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, όπως και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις της Βουλής.

 Η τότε απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί τότε, η Βουλή θα καταβάλλει κάθε χρόνο ένα ποσό για τα ανήλικα τέκνα μέχρι την ενηλικίωσή τους και αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό αυτό καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δυο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα.
Συγκεκριμένα, η Βουλή των Ελλήνων είχε αναλάβει την «υιοθεσία» και των παρακάτω 29 ανήλικων παιδιών των άτυχων πιλότων:
Από το συμβάν στα Ίμια έχασε τη ζωή του ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Χριστόδουλος Καραθανάσης, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου. Στο ίδιο ατύχημα έχασαν τη ζωή τους οι Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός.
Στις 15 Ιουλίου 2000 κατά την επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Λαύκος Πηλίου έχασαν τη ζωή τους από την πτώση αεροσκάφους ο Επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς, πατέρας ενός νέου, καθώς και ο Ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας.

Στις 17 Μαΐου 2001 έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντοςο Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Αναγνωστάκης, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων.

Στις 29 Μαΐου 2001 έχασε τη ζωή του από την πτώση ελικοπτέρου σε άσκηση της Αεροπορίας Στρατού στα ανοιχτά της Σκύρου ο Υπολοχαγός Σωτήριος Τσερκεζόπουλος αφήνοντας πίσω δυο ανήλικα τέκνα.

Στις 15 Ιουνίου 2004 σε πτώση αεροσκάφους στον Παρνασσό έχασαν τη ζωή τους ο Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων και ο αξιωματικός (υποσμηναγός) Εμμανουήλ Σεβαστάκης.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 έχασαν τη ζωή τους από πτώση ελικοπτέρου στη Σιθωνία Χαλκιδικής ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου, πατέρας ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και οι Ανθυπασπιστής Στέργιος Ράπτης, ο Αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και ο Επιλοχίας Παναγιώτης Γονεγός.


Στις 14 Οκτωβρίου 2004 από την πτώση δυο μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πήλιο έχασαν τη ζωή τους ο Επισμηναγός Ιωάννης Κομματάς, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων, ο Σμηναγός Αθανάσιος Σιούτας, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, καθώς και οι εκπαιδευόμενοι Γεώργιος Αντωνόπουλος και Γεώργιος Λυκούδης.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2006 κατά την πτώση ελικοπτέρου στο νομό Πέλλας έχασαν τη ζωή τους ο Λοχαγός Χρήστος Καρυπίδης πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Ανθυπασπιστής Ηλίας Καραμπάς, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, ο Αρχιλοχίας Αδάμ Αδαμόπουλος, πατέρας δυο ανήλικων αγοριών και ο Επιλοχίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης πατέρας τριών ανήλικων κοριτσιών.

Στις 14 Απριλίου 2006 κατά τη συντριβή αεροσκάφους κοντά στη λίμνη Παραλίμνη, κοντά στην Τανάγρα έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Παντελής Γκελής της Πολεμικής Αεροπορίας, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων.

Στις 23 Ιουλίου 2007 σε πτώση αεροσκάφους στη νότια Εύβοια έχασαν τη ζωή τους ο Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης, πατέρας δυο τέκνων και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης

Στις 5 Δεκεμβρίου 2007 σε πτώση αεροσκάφους στην περιοχή «Ψαθούρα» στο Άγιο Όρος έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς, πατέρας ενός ανήλικου τέκνου.

Στις 18 Μαρτίου 2008 σε συντριβή ελικοπτέρου στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Θεσσαλονίκης έχασαν τη ζωή τους ο Ανθυπασπιστής Ευστάθιος Καρδόπουλος πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, ο Επιλοχίας Αθανάσιος Κατσιάς και ο Επιλοχίας Ευάγγελος Καστανίδης .

Τέλος, στις 5 Απριλίου 2008 κατά τη συντριβή ελικοπτέρου βορειοδυτικά της Κύμης έχασαν τη ζωή τους ο Ταγματάρχης Δημήτριος Σκούρας, πατέρας δυο ανήλικων τέκνων και ο Λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος πατέρας ενός ανήλικου τέκνου.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πράξη ανεκτίμης αξίας η αυταπάρνησηση του Σμηναγού Γ. Μπαλαταδώρου

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου.

«Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και οι Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, στις 12 Απριλίου 2018. Η αυταπάρνηση και η υπέρτατη προσφορά του Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου, συνιστούν πράξεις ανεκτίμητης αξίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

tanea

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.