Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έγκριση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκ. € των Δήμων Γρεβενών, Κοζάνης, Εορδαίας, Καστοριάς και Φλώρινας

3 Απριλίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Ικανοποίηση από δημάρχους αλλά επισήμαναν τις δυσκολίες στην εκπόνηση μελετών

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη επεκτείνεται πέραν της πόλης της Κοζάνης, σε άλλες τέσσερις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ήτοι στην Πτολεμαΐδα και στις πρωτεύουσες των άλλων τριών νομών. Η ανακοίνωση αυτή έγινε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας σε συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, υπόγραψαν τις αποφάσεις έγκρισης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 41.680.000 €, καθώς και τις αποφάσεις για τον ορισμό ως ενδιάμεσων φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 των προαναφερόμενων δήμων.

«Αυτό που διαφοροποιεί το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας, είναι ότι εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμα σε πέντε πόλεις, ενώ οι υπόλοιπες το εφαρμόζουν σε μία μόνο μητροπολιτική πόλη. Με την κατανομή του προγράμματος σε πέντε πόλεις δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους, με στόχο να φέρουμε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη θέση που της αξίζει», υπογράμμισε ο Θ. Καρυπίδης. Επισήμανε ότι «για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη και για την Ήπειρο μόνο την πόλη των Ιωαννίνων». Όπως τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΣΠΑ Σταύρος Γιαννακίδης, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) σε αστικές περιοχές της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 10.000 κάτοικους, με σκοπό την αποκατάσταση του οικονομικού τους ιστού και τη λειτουργία τους ως μοχλών ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, την αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ιδίως περιοχών συγκέντρωσης μειονεκτικών κοινωνικών ομάδων, υποβαθμισμένων εμπορικών κέντρων και εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών ζωνών, την προώθηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης μέσω της αναζωογόνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανασυγκρότησης των κοινωνικών υποδομών και της προώθησης της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον».


Το λόγο πήραν όλοι οι δήμαρχοι, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΒΑΑ, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «με την υλοποίησή του οι πόλεις θα αλλάξουν όψη και θα γίνουν πιο λειτουργικές», τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόγραμμα είναι καλό, πλην όμως θα κριθούμε από το αποτέλεσμα». Ειδικότερα, οι δήμαρχοι Γρεβενών και Καστοριάς Γ. Δασταμάνης και Α. Αγγελής εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς, «υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στην ολοκλήρωση των μελετών», αφού «με το σύστημα που υπάρχει είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημοπρατηθούν μελέτες». Ο δήμαρχος Εορδαίας Σ. Ζαμανίδης εντόπισε το πρόβλημα «στην ωρίμανση των έργων και στην διαγωνιστική διαδικασία, που είναι πάρα πολύ δύσκολη». Ωστόσο, όλοι τους επισήμαναν ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και θα πρέπει να ανταποκριθούμε».

Ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής Χαράλαμπος Κιουρτσίδης και ο προϊστάμενος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ηλίας Μουρατίδης, τόνισαν ότι «καταρτίστηκαν από τους δήμους Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Επιχειρησιακά Σχέδια υλοποίησης, τα οποία καθορίζουν ολοκληρωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων που θίγουν τις αστικές περιοχές, μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της προώθησης της καινοτομίας και τη διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο και της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, της ανάπτυξης δομών κοινωνικής προστασίας αλλά και οικονομίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία υποδομών και χώρων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας».

Τα σχέδια που εγκρίθηκαν και υπογράφτηκαν από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους είναι τα παρακάτω:

-Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Γρεβενών: «ΓΡΕΒΕΝΑ 2020«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το Νότιο τμήμα της πόλης – την περιοχή Γρεβενίτη – Δάσος Καστρακίου, προϋπολογισμού 6.640.000 €.

-Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καστοριάς: «ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΗ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει τις Πολεοδομικές Ενότητες Α (παλιά Πόλη) και Β (Αγορά) και τμήμα της Πολεοδομικής Ενότητας Δ (Νταηλάκη), προϋπολογισμού 8.890.000 €.

-Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Κοζάνης : «Η ΠΟΛΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ… ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της πόλης – πλατεία Λασσάνη – Νότιο τμήμα (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού), προϋπολογισμού 8.930.000 €.

-Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Πτολεμαΐδας: «ΕΔΩ ΖΟΥΜΕ … ΚΑΛΥΤΕΡΑ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το ΝοτιοΑνατολικό τμήμα της πόλης – ΒΙΟΠΑ Πτολεμαίδας – ΑΕΒΑΛ, προϋπολογισμού 8.560.000 €.

-Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Φλώρινας: «ΦΛΩΡΙΝΑ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ«, με περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο της πόλης – Δυτικό τμήμα παραποτάμια Σακουλέβα, προϋπολογισμού 8.660.000 €.


e-ptolemeos

This entry was posted on Τρίτη, 3 Απριλίου, 2018 at 23:05 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply