Μια απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και ακόμη και πότε θα πεθάνουμε.

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι προϊούσης της ηλικίας αυξάνεται μια ουσία που δείχνει τη βλάβη που προκαλεί το οξυγόνο στα κύτταρα.

Οι ερευνητές λένε ότι ο δείκτης 8-oxoGsn θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί η βιολογική ηλικία του σώματος κάποιου ατόμου – πληροφορία που θα μπορούσε με τη σειρά της να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστούν οι πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

«Η μέτρηση του 8-oxoGsn στα ούρα μπορεί να αντανακλά μια πραγματική κατάσταση στο σώμα και μάλιστα καλύτερα από την χρονολογική ηλικία, και μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία», λέει ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Δρ Τζιαν-Πινγκ Κάι, περιγράφοντας τον 8-oxoGsn ως «πολλά υποσχόμενο» να καθιερωθεί ως νέος δείκτης γήρανσης.

Οι ερευνητές μέτρησαν το 8-oxoGsn σε δείγματα ούρων 1.228 Κινέζων ηλικίας δύο έως 90 ετών με μια τεχνική ταχείας ανάλυσης, την υγρή χρωματογραφία υπερ-υψηλής απόδοσης. «Διαπιστώσαμε μια ηλικιακά εξαρτώμενη αύξηση του 8-oxoGsn στα ούρα των συμμετεχόντων 21 ετών και άνω», είπε ο Δρ Κάι, του Εθνικού Κέντρου Γεροντολογίας στην Κίνα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience. Οι ερευνητές λένε η τεχνική ταχείας ανάλυσής τους θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε μεγάλης κλίμακας γηριατρικές μελέτες, καθώς μπορεί να επεξεργάζεται δείγματα ούρων από έως και 10 συμμετέχοντες ανά ώρα.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.