Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Με μερική απασχόληση το 57% των εργαζομένων

23 Φεβρουαρίου, 2018 by Χρήστος Μίμης

Ερευνα-σοκ για το ΕΚΑ στην Αττική

Με μερική απασχόληση και μισθούς κάτω των 500 ευρώ εργάζεται το 57% των νέων υπαλλήλων σε επιχειρήσεις της Αττικής, ενώ ένας στους τρεις απασχολείται σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που έχει σπουδάσει.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Μarc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), η αγορά εργασίας επιδεινώθηκε κι άλλο τον τελευταίο χρόνο, με τους νεότερους ηλικιακά εργαζομένους να ασφαλίζονται για λιγότερες ώρες από εκείνες που δουλεύουν ή και καθόλου. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσε πως έχει το 82,7% των εργαζομένων.

Το 10,3% ανέφερε πως είναι μεν ασφαλισμένο, αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ το 6,1% δήλωσε πως εργάζεται χωρίς ασφάλιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα κρούσματα της παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εμφανίζονται εντονότερα στις μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις προσλήψεις των τελευταίων ετών της κρίσης. Το ¼ όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.


Αποδοχές

Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ. Τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Παράλληλα, το 35% των εργαζομένων δήλωσε πως για τις τυχόν υπερωρίες δεν πληρώνεται επιπλέον. Μόνο το 57% των εργαζομένων δηλώνει πως λαμβάνει τον μισθό του πάντα στην ώρα του χωρίς καθυστέρηση, ενώ το 42,5% των εργαζομένων αναφέρει προβλήματα στην καταβολή του.

Τέλος, μόνο το 31% -ένας στους τρεις- δήλωσε ότι το ενδιαφέρει να ενημερωθεί για τη συνδικαλιστική δράση, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε θετικό ο πρόεδρος του ΕΚΑ, με δεδομένη την απαξίωση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα.

Δημοκρατία

This entry was posted on Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 at 09:06 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply