Σε σκηνικό εσκεμμένης ασάφειας, αμφίβολης διαδικαστικής νομιμότητας και προσχεδιασμένης επικοινωνιακής έντασης θα συνεδριάζει η Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Οι βουλευτές καλούνται σήμερα να αποφασίσουν αν βάσει της δικογραφίας που έχει αποσταλεί στην Βουλή, μετά την πρόσκρουση της εισαγγελικής έρευνας σε πολιτικά πρόσωπα,  θεωρούν ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τα αναφερόμενα 10 πολιτικά πρόσωπα, ή όχι. Αυτό, και τίποτε περισσότερο. Δεν θα εξετάσουν καν (δεν τους επιτρέπεται) το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών, αλλά ούτε αν τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται έχουν παραγραφεί ή όχι. Αυτό, θα το κρίνει η προανακριτική επιτροπή, αν και εφ’ όσον από την σημερινή ψηφοφορία αποφασισθεί η σύστασή της.

Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης (μέσω του Προέδρου της Βουλής και της -ελεγχόμενης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία- Διάσκεψης των Προέδρων) να στηθούν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, είναι παράνομη, εξωθεσμική και αποτελεί σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, νομικούς και πολιτικούς κύκλους a priori υπονόμευση και καταδολίευση της ανεξαρτησίας και του ρόλου της Βουλής. Είναι, απλά, ένα επικοινωνιακό κόλπο δημιουργίας εντυπώσεων και «ενόχων» για την κοινή γνώμη. Γιατί;

Τι ισχύει με τις 10 κάλπες

Επειδή, υποχρεώνοντας τους βουλευτές να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι για την σύσταση προανακριτικής ξεχωριστά για καθέναν από τους 10 εμπλεκόμενους, στην πραγματικότητα τους βάζει σε θέση κριτή για το αν είναι ένοχοι ή όχι, να κρίνουν δηλαδή επί της ουσίας την υπόθεση, κάτι όμως που δεν τους επιτρέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής! Αυτό είναι έργο της προανακριτικής επιτροπής, εάν και εφ’ όσον συσταθεί, που θα εξετάσει την υπόθεση, ως ανακριτική αρχή, εξ αρχής, και θα υποβάλλει το πόρισμά της στην ολομέλεια, όπου εκεί και τότε το σώμα των βουλευτών θα αποφασίσει αν και σε ποιόν βαθμό και υπό ποία κατηγορία για τον καθένα εμπλεκόμενο, θα παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη!

Κατά τούτο, είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απόφαση της ΝΔ να καταγγείλει τον παράνομο και εξωθεσμικό τρόπο με τον οποίον θα γίνει απόψε η ψηφοφορία, καθώς επίσης και η επιλογή της να μην αποχωρήσει (εξαιτίας του λόγου αυτού) από την ψηφοφορία, αλλά να παραμείνουν οι βουλευτές της στην αίθουσα, όταν κληθούν να ψηφίσουν να φωνάξουν “ΝΑΙ, στην σύσταση της προανακριτικής”, (για να μην διευκολύνουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “φοβάται, και δεν μετέχει…”) αλλά να μην πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, νομιμοποιώντας έτσι μια παράνομη και εξωθεσμική διαδικασία την οποία καταγγέλλουν…

Πάντως, με  την επιχειρούμενη μεθόδευση, υπάρχουν κάποιοι (όχι πολλοί,πάντως…) μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, και εκφράζουν την άποψη ότι η όλη υπόθεση έτσι όπως την διαχειρίζονται υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτική η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης (άσχετα με την υλοποίηση της κυβερνητικής εντολής που διεκπεραίωσε..), ότι η όλη διαδικασία (με τις 10 κάλπες) σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει το τεκμήριο αθωότητας που έχουν όλοι όσοι αναφέρονται στην υπόθεση-σε μια σαφή αντίθεση με την “άποψη” που εξέφρασε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, ότι “οι ενεχόμενοι πολιτικοί στην υπόθεση,θα πρέπει να αποδείξουν την… αθωότητά τους”, υποκαθιστώντας το θεμελιακό δικαίωμα του νομικού πολιτισμού μας, το τεκμήριο αθωότητας, με το τεκμήριο ενοχής!

Προστασία μαρτύρων εκ των υστέρων και αντισυνταγματική

Ένα δεύτερο σημείο που, κατά τους νομικούς  και ακαδημαϊκούς κύκλους,πέραν των πολιτικών κομμάτων, ρίχνει βαριά σκιά στις μεθοδεύσεις πεί την όλη υπόθεση, είναι η επίμαχη περίπτωση των “προστατευόμενων μαρτύρων”, στις καταθέσεις των οποίων και μόνο στηρίζεται η δικογραφία. Οι μάρτυρες αυτοί, υποτίθεται ότι εντάχθηκαν ‘ αυτό το ειδικό καθεστώς, ύστερα από έγκριση του σχετικού αιτήματος των εισαγγελέων διαφθοράς, και το οποίο αίτημα εγκρίθηκε από τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτό υποστήριξε η εισαγγελική ομάδα, όταν αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της υπαγωγής των μαρτύρων στο συγκεκριμένο καθεστώς…

Χθες, όμως,λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της επίμαχης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου του Α.Π κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε (είχε προηγηθεί ερώτημα προς αυτόν από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο) ότι οι τρεις μάρτυρες τέθηκαν στο συγκεκριμένο καθεστώς προστασίας χωρίς την δική του έγκριση “διότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείτο”, και αρκούσε (κατά την εκτίμησή του) η απόφαση των
εισαγγελέων διαφθοράς. Αλλά (και εδώ αναφύονται.,.. ενδιαφέροντα ερωτήματα από τους νομικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους)  ανακοίνωσε παράλληλα, ότι με απόφασή του της 9/2/2018, ενέκρινε το αίτημα των εισαγγελέων διαφθοράς να δοθεί στους τρεις μάρτυρες πρόσθετη προστασία, αυτή του “μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος”!


Τι σημαίνει αυτό το πρόσθετο καθεστώς προστασίας; Ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, εναντίον των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις για ψευδορκία, θα μπορούν να ζητήσουν να τους αναγνωρισθεί  (και να λάβουν, αν έτσι αποφασίσει το δικαστήριο…) το δικαίωμα του αδίωκτου! Ακόμη και εάν από την όλη εξέλιξη της υπόθεσης αποδειχθεί ότι κατέθεσαν ψευδώς!

Το επίμαχο σημείο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι ενστάσεις τόσο της αντιπολίτευσης ( που κατά την γνώμη της συνηγορεί ,πλέον όλων των άλλων, στο σενάριο της σκευωρίας…) όσο και των νομικών και ακαδημαϊκών κύκλων, είναι η… ημερομηνία που εγκρίθηκε η πρόσθετη “υπερπροστασία”: 9/2/2018. Το είπε χθες ό αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου! Μόνο που… η σχετική δικογραφία, απεστάλη στην Βουλή στις 5/2/2018, δηλαδή πέντε μέρες νωρίτερα. Και κατά τον νόμο, άπαξ και μια δικογραφία πάει στην Βουλή, έκτοτε απαγορεύεται ρητώς η οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη δικαστικής αρχής…

Παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού

Κατά την εκτίμηση της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο της ΝΔ…), ή όλη μεθόδευση,το …(παράνομο) σόου με τις 10 κάλπες, η εκ των υστέρων και παράνομη επέκταση της προστασίας στους μάρτυρες, αποτελεί  μεθόδευση της κυβέρνησης για δημιουργία εντυπώσεων. Για σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, για απαξίωση τους στην κοινωνία (μια κοινωνία γονατισμένη από τις συνέπειες της κρίσης, θυμωμένη με τους πολιτικούς και έτοιμη… από καιρό να ρίξει το ανάθεμα στο “σάπιο πολιτικό σύστημα”, άσχετα με το αν στοιχειοθετείται ή όχι η ενοχή του), για την καλλιέργεια προεκλογικού κλίματος. Από μια κυβέρνηση, που στερείται παντελώς σοβαρών επιτευγμάτων (στην οικονομία,  στην ανάπτυξη,στην εξωτερική πολιτική, στην κοινωνική προστασία) για να επικαλεσθεί ως εκλογική ατζέντα, και ανατρέχει…. στο “ηθικό της πλεονέκτημα”, σπιλώνοντας παράλληλα τους αντιπάλους της.

Κατά την άποψη των πολιτικών παρατηρητών, η περίπτωση της “πρόσθετης προστασίας”, που εκ των υστέρων και παρανόμως σπεύδει να παραχωρήσει στους επίμαχους (και μοναδικούς, προσώρας) μάρτυρες, είναι ενδεικτική. Το εάν είναι ή όχι ψευδομάρτυρες, το εάν θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες τις ψευδορκίας τους ή όχι, το αν δηλαδή θα αρθεί η προστασία που τους παρεσχέθη ή όχι θα κριθεί από το δικαστήριο που… κάποτε (μετά από χρόνια-και πάντως πριν από τις εκλογές!) θα κληθεί ν’ αποφασίσει για τις μηνύσεις που τους έχουν υποβληθεί. Μέχρι τότε, θα “δουλεύουν” οι εντυπώσεις, και οι ατεκμηρίωτες (μέχρι τώρα) κατηγορίες εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Για την δημιουργία κλίματος…

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.