Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αστρο της Ανθρωπότητας: Ο δορυφόρος σαν… ντισκομπάλα που εκνευρίζει τους αστρονόμους

29 Ιανουαρίου, 2018 by Σταματίνα

Θυμίζει αρκετά ντισκομπάλα, είναι όμως ένας νέος δορυφόρος που έθεσε σε τροχιά γύρω από τη Γη η εταιρεία Rocket Lab από τη Νέα Ζηλανδία.

Μόνο που το «Αστρο της Ανθρωπότητας», όπως ονομάζεται, έχει προκαλέσει την οργή των αστρονόμων. Και αυτό γιατί ο δορυφόρος έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι τρομερά αντανακλαστικός και αναμένεται να γίνει το πιο φωτεινό νυχτερινό αντικείμενο στον ουρανό, αλλά εκείνοι θέλουν… σκοτάδι για να κάνουν τη δουλειά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian και την Washington Post, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον δορυφόρο αυτό ως «διαστημικό γκράφιτι», που «βανδαλίζει» τον ουρανό και θα εμποδίσει τη μελέτη του διαστήματος λόγω της πρόκλησης φωτορύπανσης.

«Πρόκειται για μια βλακεία που βανδαλίζει τον νυχτερινό ουρανό και παραμορφώνει την παρατήρηση του σύμπαντος», δήλωσε ο αστρονόμος Ντέιβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Άλλοι επισήμαναν ότι δεν χρειάζεται ένα τεχνητό άστρο για να διεγείρει τον θαυμασμό μας για τον ουρανό. «Δεν χρειαζόμαστε μια τεχνητή μπάλα ντίσκο σε τροχιά για να νιώσουμε αισθήματα θαυμασμού», δήλωσε η Μεγκ Σουάμπ του Αστεροσκοπείου Τζέμινι της Χαβάης. Για «άλλη μια εισβολή στο προσωπικό σύμπαν μου», έκανε λόγο ο αστροβιολόγος Κάλεμπ Σαρφ του Κολούμπια.

Ο σφαιρικός δορυφόρος έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο και είναι καλυμμένος από 65 πάνελ, που αντανακλούν το φως του ήλιου προς τη Γη, ενώ περιστρέφεται με ταχύτητα γύρω από τον εαυτό του. Εκτοξεύθηκε στις 21 Ιανουαρίου από τη Νέα Ζηλανδία με τον νέο πύραυλο Electron, ύψους 17 μέτρων, της εταιρείας. Χρειάζεται 90 λεπτά για να κάνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Αναμένεται να είναι ορατός για περίπου εννέα μήνες, προτού σταδιακά τεθεί εκτός τροχιάς και αυτοκαταστραφεί στην ατμόσφαιρα.

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, 2018 at 15:06 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply