Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να μιλήσει για το σχολείο

24 Ιανουαρίου, 2018 by Σταματίνα

Καλή και χρήσιμη η ενημέρωση από τη δασκάλα, όμως ακόμα πιο χρήσιμη εκείνη από το στόμα του παιδιού σας για την καθημερινότητά του στο σχολείο. Τι γίνεται όμως όταν επιλέγει να σας αφήνει συστηματικά έξω από όλο αυτό;

Προσπαθήστε να καταλάβετε αν ο λόγος που το κάνει είναι η γενικότερη εσωστρέφειά του ή επειδή δεν περνάει καλά στο σχολείο. Ανάλογα το πού θα καταλήξετε, απαιτείται διαφορετικός χειρισμός.

Αν το παιδί δεν είναι γενικότερα εκδηλωτικό, δώστε του χρόνο και μην το πιέζετε να μιλήσει. Ίσως θέλει να περάσει λίγο ο καιρός μέχρι να εγκλιματιστεί στο σχολικό του περιβάλλον ή δεν είναι έτοιμο να μοιραστεί μαζί σας πράγματα.

Αν, από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που το προβληματίζουν στο σχολείο μπορεί να θέλει να τα αποκρύψει γιατί δε νιώθει καλά να τα συζητάει. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια πρώτη πληροφόρηση από τη δασκάλα του και θα πρέπει με στοχευμένες ερωτήσεις να «ξεκλειδώσετε» το παιδί, δείχνοντας ότι θέλετε να το βοηθήσετε να βρείτε λύσεις.

Ελέγξτε την αγωνία σας και μην καταλήξετε να είσαστε πιεστική ή ανακριτική γιατί δεν πρόκειται να σας μιλήσει ποτέ. Είπαμε, δώστε χρόνο στο παιδί να νιώσει άνετα να σας μιλήσει.

Οι ερωτήσεις που θα του κάνετε για να δείξετε το ενδιαφέρον σας θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από απλά πράγματα που ζει στο σχολείο, με έμφαση στα καλά. Κάπως έτσι θα το κάνετε πιο εύκολο και για εκείνο να σας μιλήσει και για όσα το προβληματίζουν.

Τέλος, όταν αρχίσει να σας βάζει στην καθημερινότητά του, αποφύγετε να κρατήσετε επικριτική στάση και γενικά να το κάνετε να νιώσει άβολα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει να μιλάει.

 

 

newsbeast

loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 at 18:05 and is filed under ΠΑΙΔΙ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply