Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το σιρόπι που μπορείς να βάζεις στα γλυκά αντί για ζάχαρη -Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Δεκέμβριος 25th, 2017 by Σταματίνα

Πώς μπορείτε να δώσετε γλυκιά γεύση στα γλυκά σας χωρίς να
επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες;

Μεγαλώσαμε με αφράτα κέικ βανίλιας, κουλουράκια πορτοκαλιού, ρυζόγαλο, κρέμες βανίλιας, σιροπιαστά γλυκά ταψιού, μηλόπιτες, τσουρέκια. Με άλλα λόγια, γλυκά που αν έχουν κάποιο συστατικό σε αφθονία είναι η ζάχαρη.

Κι ενώ το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό. Κάπως έτσι, αρχίσαμε να ψάχνουμε εναλλακτικές για να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη ή με κάποιο τρόπο να τη μειώσουμε την ποσότητα της μέσα στα γλυκά χωρίς αυτό να κοστίσει στην υφή και στη γεύση.

Μπορεί να έχετε ακούσει ή να δοκιμάσει να φτιάξετε τα γλυκά σας με πολτοποιημένες μπανάνες ή με πουρέ από βρασμένα μήλα αντί για ζάχαρη. Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για να μιλήσουμε για ένα φυσικό γλυκαντικό μέσο που τόσο χάρη στη γεύση, όσο και στη σύσταση του, πλέον, έχει πιστούς φαν. Ο λόγος για το σιρόπι αγαύης.

Παράγεται από το ομώνυμο κακτοειδές φυτό, το οποίο καλλιεργείται ευρέως στη Νότια Αμερική και κυρίως στο Μεξικό και μια από τις πιο συχνές του χρήσεις είναι η παρασκευή τεκίλας.

Η αγαύη η σιζαλανή απαντάται όμως και στην ελληνική χλωρίδα και είναι το γνωστό φυτό «αθάνατος» (βεβαίως).

Γευστικά, το σιρόπι, ή αλλιώς το νέκταρ, αγαύης είναι πιο γλυκό από το μέλι οπότε με 10 γρ. αγαύης για παράδειγμα, έχετε το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχατε με 30 γρ. ζάχαρης. Οπότε κρίνεται ιδανικό για να αντικαταστήσετε πλήρως τη ζάχαρη με αυτό. Την ίδια στιγμή, χάρη στο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όχι απλώς δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα, αλλά τα ρίχνει (win-win situation δηλαδή).

Στο πλαίσιο της 247ης Εθνική Συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, με επικεφαλής τη Δρ. Mercedes G. López, έγινε μια έρευνα στην οποία αποδείχτηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Γι αυτό το λόγο, συστήνεται και σε άτομα με διαβήτη ή παχύσαρκα.

Επιπλέον, προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού γιατί λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι φυτικές ίνες. Λόγω του ότι σε ο,τι μπαίνει το κάνει ιδιαίτερα χορταστικό, μειώνει και το αίσθημα της πείνας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να γίνει σύμμαχός σας στην κουζίνα και όχι μόνο στην παρασκευή γλυκών. Η αγαύη ταιριάζει τέλεια σε ροφήματα (τόσο κρύα, όσο και ζεστά), αλλά και σε smoothies.

 

 

 

bovary

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, Δεκέμβριος 25th, 2017 at 16:02 and is filed under ΣΥΝΤΑΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply