Σφοδρή φραστική επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απειλήσει λίγες ώρες νωρίτερα να κόψει ότι θα κόψει την αμερικανική οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες ψηφίσουν στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της απόφασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κι ο Τούρκος ομόλογός του τον προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εξαγοράσει με δολάρια τη δημοκρατική βούληση της Άγκυρας.

«Αποκαλούν τις ΗΠΑ λίκνο της Δημοκρατίας. Το λίκνο της Δημοκρατίας προσπαθεί να εξαγοράσει τη βούληση ενός έθνους με δολάρια. Κύριε Τραμπ δεν μπορείς να αγοράσεις τη βούλησή μας. Απευθύνω έκκληση σ’ όλο τον κόσμο: Μην πουλάτε τη μάχη σας για τη Δημοκρατία για λίγα δολάρια. Η στάση σας είναι σημαντική», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω οι ΗΠΑ να μην αποσπάσουν το αποτέλεσμα που περιμένουν σήμερα και ο κόσμος να τους δώσει ένα πολύ καλό μάθημα.»

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εσφαλμένη και απαράδεκτη» την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταφεύγουν σε απειλές επειδή έχουν απομονωθεί ως προς το συγκεκριμένο θέμα διεθνώς.

Τα σχόλια του Ερντογάν – ο οποίος επιχειρεί εδώ και καιρό, όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, να εμφανιστεί ως ηγέτης των καταπιεσμένων ανά την υφήλιο μουσουλμάνων- έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ότι «θα πάρει τα ονόματα» όσων υπερψηφίσουν το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι αυτές οι χώρες θα χάσουν χρήματα. «Ας ψηφίσουν εναντίον μας», είπε. «Θα γλιτώσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει. Αλλά πέρασαν οι εποχές που μπορούσαν να ψηφίζουν εναντίον μας και μετά να τους δίνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια… Δεν θα μας εκμεταλλεύονται πια».

Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα σήμερα στη Γενική Συνέλευση σε μια έκτακτη συνεδρίαση, που ζήτησαν να συγκληθεί η Τουρκία και η Υεμένη εκ μέρους των Αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης μετά το βέτο των ΗΠΑ σε ανάλογο ψήφισμα που κατέθεσε η Αίγυπτος στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα. Το νέο σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική ισχύ και πρέπει να ακυρωθεί.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.