Συνεργασία με το Ίδρυμα Ροκφελερ

Το διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) του Ιδρύματος Ροκφελερ θα συνεργασθεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA) για την υπηρεσία EXTREMA.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρων ειδοποιήσεων και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και κινητών τηλεφώνων. Μετά την πιλοτική δοκιμή του στο Δήμο της Αθήνας, το σύστημα θα αξιοποιηθεί πλέον σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία στέλνει προσωποποιημένες προειδοποιήσεις για επερχόμενο καύσωνα τόσο στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών μέσω ειδικής εφαρμογής, όσο και στις αρχές της τοπικές αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτές έγκαιρα να φροντίσουν να διαθέσουν κλιματιζόμενους χώρους σε όσους τους έχουν ανάγκη.

Η υπηρεσία EXTREMA, που συντονίζει η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, θα είναι πλέον διαθέσιμη στις πόλεις-μέλη του διεθνούς δικτύου.

Με αυτή τη συνεργασία, το ΕΑΑ έρχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους εταίρους του δικτύου, που βοηθάνε τις πόλεις του πλανήτη να γίνουν πιο ανθεκτικές. Η γκάμα των εταίρων είναι ευρεία, περιλαμβάνοντας δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα κ.α. Μεταξύ άλλων, «χείρα βοηθείας» στο δίκτυο των πόλεων προσφέρουν η Microsoft, η MasterCard, η Swiss Re, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.

«Η υπηρεσία EXTREMA είναι μοναδική όσον αφορά την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων και να την μετατρέπει σε μια ψηφιακή υποδομή, προκειμένου να παρέχει στο ευρύ κοινό καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία για τους κινδύνους, βοηθώντας έτσι στο χτίσιμο ανθεκτικών κοινοτήτων», δήλωσε η κ. Κεραμιτσόγλου.

«Σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο, οι πόλεις χρειάζονται συνεργασίες με οργανισμούς όπως το ΕΑΑ για να αντέξουν τα σοκ και τα στρες του 21ού αιώνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπερκοβιτς, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.