Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ρέγκλινγκ: Οταν θα φτιάξουμε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το κουαρτέτο θα γίνει ντουέτο

8 Δεκεμβρίου, 2017 by Σταματίνα

Tην μελλοντική εικόνα της Ευρωζώνης όταν ο Ευρωπαϊκός

Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο περιέγραψε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δίνοντας μια διαφορετική οπτική. Τη μετεξέλιξη του κουαρτέτο σε ντουέτο.

Και αυτό γιατί στο μέλλον αν τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, μόνο ο ESM και η Κομισιόν θα σχεδιάζουν, θα διαπραγματεύονται και θα παρακολουθούν από κοινού τα προγράμματα διάσωσης.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε ημέριδα στο Λουξεμβούργο σχετικά με τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων. Αναφερόμενος ζήτημα της ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το ΔΝΤ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αρχή της κρίσης του χρέους του ευρώ, αλλά ο ρόλος αυτός έχει μειωθεί από τότε.

Τώρα, όπως είπε,  φαίνεται απίθανο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει σε μελλοντικά προγράμματα της ζώνης του ευρώ και ο ΕΜΣ θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στη συζήτηση του Eurogroup τον περασμένο  Οκτώβριο.

Πως θα λειτουργούν τα προγράμματα διάσωσης

Περιέγραψε στη συνέχεια πως θα λειτουργούν τα πρόγραμματα διάσωσης.

«Αντί να έχει υπάρχει μια ομάδα τεσσάρων πιστωτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν την εντολή να σχεδιάζουν, να διαπραγματεύονται και να εποπτεύουν από κοινού προγράμματα διάσωσης.

Αυτά τα καθήκοντα, σε συνδυασμό με τη διαχείριση μιας περιορισμένης δημοσιονομικής ικανότητας για σταθεροποίηση και ενδεχομένως με κάποια συμμετοχή σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους, θα δικαιολογούσαν την αλλαγή του ονόματος του ΕΜΣ σε Eυρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.»

Για την τραπεζική ένωση

Aναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, τόνισε ότι το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, είναι απαραίτητο για να προχωρήσει. Οπως εξήγησε ο  καταμερισμός του οικονομικού κινδύνου επιτρέπει την καλύτερη  αντιμετώπιση  των ασύμμετρων απειλών, καθιστά την Ευρωζώνη πιο ανθεκτική στα σοκ και περιορίζει το ρίσκο για φυγή καταθέσεων.

Στη ζώνη του ευρώ, ο οικονομικός επιμερισμός των κινδύνων είναι λιγότερο ανεπτυγμένος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπως και σε μεγάλες οικονομίες-μέλη όπως η Γερμανία ή η Γαλλία Η χρηματοπιστωτική ενοποίηση διευκολύνει την ομαλή και ισορροπημένη διαβίβαση της νομισματικής πολιτικής στην ολοκλήρωση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2017 at 20:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply