Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τη θεωρία που λέει ότι το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό σκοτώνει περισσότερα μικρόβια από το νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και ιδού πού κατέληξαν.


Η μικρής έκτασης μελέτη έγινε σε 20 άτομα που χρησιμοποίησαν νερό στους 15°C για να πλύνουν τα χέρια του και νερό στους 38°C. Το αποτέλεσμα, όσον αφορά την απομάκρυνση των μικροβίων, ήταν το ίδιο: τα χέρια ήταν το ίδιο καθαρά, ασχέτως αν χρησιμοποιήθηκε ζεστό ή κρύο νερό για να τα πλύνουν οι εθελοντές.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Food Protection, επισημαίνει ότι τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης (αλλά και των λογαριασμών) ηλεκτρικού ρεύματος σε εστιατόρια και σπίτια. Γενικώς, πάντως, οι κατευθυντήριες οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών των περισσοτέρων χωρών, δε συνιστούν κάποια ειδική θερμοκρασία νερού.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick ήθελαν να εξετάσουν εάν η λαϊκή σοφία για τα οφέλη από το χλιαρό ή ζεστό νερό και οι επίσημες οδηγίες για τη χρήση ζεστού νερού στη βιομηχανία τροφίμων και εστίασης στις ΗΠΑ, είχαν κάποια βάση.

Ζήτησαν λοιπόν από 20 άτομα να πλύνουν τα χέρια τους 20 φορές ο καθένας με νερό που ήταν στους 15°C, 26°C  ή 38°C. Οι εθελοντές κλήθηκαν επίσης να δοκιμάσουν ποικίλες ποσότητες σαπουνιού. Προτού ξεκινήσουν τις δοκιμές, τα χέρια των εθελοντών καλύφθηκαν με αβλαβή μικρόβια. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στην ποσότητα μικροβίων που αφαιρέθηκαν, ασχέτως της αλλαγής στη θερμοκρασία του νερού ή την ποσότητα του σαπουνιού.

Ο καθηγητής Donald Schaffner δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται άνετα, όταν πλένουν τα χέρια τους. Όπως έδειξε η έρευνα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται δεν έχει σημασία».


Ωστόσο, οι ερευνητές δέχονται ότι η μελέτη τους είναι μικρή και ότι χρειάζεται εκτενέστερη εργασία για τον προσδιορισμό των καλύτερων δυνατών τρόπων για την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων, με το πλύσιμο των χεριών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνουν ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να χρησιμοποιούμε αρκετό σαπούνι για να καλύψουμε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών. Οι οδηγίες επικεντρώνονται στο να τρίβουμε τα χέρια μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι κάθε επιφάνεια του κάθε χεριού είναι καθαρή.

iatrikanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.