Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παρουσίαση του Βιβλίου από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου:‎ Οι Ριζες Μας (αφίσα)

7 Ιουνίου, 2017 by Χρήστος Μίμης

Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι η πολύπαθη ιστορία των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Βατόλακκου, που έζησαν αιώνες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Μικρασιατικού χώρου. Η έκδοση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την περίοδο 1916-1922 που υπήρξε μια από τις τραγικότερες και πιο περιπετειώδεις της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού.

Πρωταγωνιστές και μάρτυρες της περιόδου αυτής υπήρξαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Βατόλακκος Γρεβενών. Αυτοί που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν και καταθέτουν τις μαρτυρίες τους: Οι ήρωες του Ποντιακού Αντάρτικου, που με απαράμιλλη θέληση και γενναιότητα πρόβαλαν αντίσταση στις εξοντωτικές διαθέσεις των Τούρκων και οι αγώνες τους είναι από τους κορυφαίους του Ελληνισμού, χρωματισμένοι με εθνικές και επικές εξάρσεις. Είναι από τα παράδοξα της Ελληνικής Ιστορίας, που τα ονόματα και οι αγώνες των ανταρτών λείπουν από τις σελίδες της.

Οι αγωνιστές αυτοί δε θα πεθάνουν ποτέ. «Ουδέ τεθνάσι θανόντες» έγραψε ο Σιμωνίδης ο Κείος στο επίγραμμα των Πλαταιών. Ο αγωνιστής αντάρτης του Πόντου δεν είναι καινούργιος ήρωας για την Ελλάδα, είναι ο Έλληνας όπως είπε ο Παλαμάς «Του Διγενή η πνοή ολούθε πλάθει Κανάρη, Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη».

Είναι τιμή για εκείνους που μόνοι «όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες» χωρίς να χρειαστεί κρατικό κάλεσμα. Οι νεότερες γενιές αυτών των ηρώων εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους γιατί η ζωή τους τη χρωστάνε σ’ αυτούς.

Κοντά σ’ αυτούς είναι οι μαρτυρίες των χαροκαμένων γυναικών με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις ενορχηστρωμένες με το μοιρολόι, που αποτελούν καταγγελία για το έγκλημα της Γενοκτονίας.

Αλλά οι μαρτυρίες τους δεν περιορίζονται μόνο στα πολεμικά γεγονότα, τις κακουχίες, τις εξοντωτικές εξορίες, τα ανελέητα κακουργήματα των Τούρκων και στο δράμα της προσφυγιάς. Αποτελούν ταυτόχρονα και μία τεκμηριωμένη και πλήρη παρουσίαση όλων των στοιχείων που συνέθεταν τη δομή, την οργάνωση, τις ασχολίες ως επίσης και την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή τους.

Η επανάσταση που πραγματοποιήθηκε στον ελλαδικό χώρο με την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας του εθνικού βίου, αξιολογεί, επαληθεύει και δικαιώνει τις μαρτυρίες τους. Δεν αξιοποίησαν στείρα τον πόνο των χαμένων πατρίδων, περιοριζόμενοι στα μνημόσυνα και στη νεκρή μνήμη, αλλά αξιοποίησαν τον πόνο και το πάθος δημιουγικά και διεγερτικά. Ο αναγνώστης θα αντιληφθεί γιατί οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας και του Πόντου έφεραν την Αναγέννηση στις καλλιέργειες και στην ανάπτυξη της Ελλάδας που ρίζωσαν.

Οι πρόγονοί μας σ’ όλη τη μαρκόχρονη ζωή τους στους ευλογημένους τόπους της Ανατολής δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και ακμαίο και περήφανο το εθνικό τους φρόνημα, με ακλόνητη την πίστη στις ακατάλυτες προγονικές τους παραδόσεις.

Το βιβλίο είναι συμβολή στη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Θα διδάσκει στις νεότερες γενιές ότι ο Ελληνισμός της Ανατολής υπήρξε από τα δυναμικότερα και πλέον μαρτυρικά τμήματα του Γένους μας.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΟΥ
Το πρώτο σου χρέος είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.
Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.
Το τρίτο σου χρέος να παραδώσεις στον γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.
Νίκος Καζαντζάκης


Βιογραφικό
Ο Αναστάσιος Λ. Σταμπουλίδης γεννήθηκε το 1940 στο Βατόλακκο Γρεβενών. Οι γονείς του κατάγονται από τον Πόντο, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη.
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος ποντιακών σωματείων, συμμετέχει στους αγώνες α) για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, β) για την ανάδειξη του ποντιακού Αντάρτικου ως κορυφαίου αγώνα εθνικής αντίστασης στις τουρκικές διώξεις και γ) για τη διάσωση της κληρονομιάς των προγόνων του.

Η ιστορική ύλη που κατέγραψε, στηρίζεται στις μαρτυρίες των γενναίων οπλαρχηγών που έδρασαν πάνω στα απροσκύνητα ποντιακά βουνά, όπου έσπασαν τα μούτρα τους οι ορδές του Κεμάλ. Αποτέλεσαν τη Νέα Ακριτική Γενιά με όραμα και στόχο τη δημιουργία ελεύθερου Ποντιακού κράτους.
Δεν γονατίσανε στις διώξεις των Τούρκων παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς τους.
Αιτήματά μας η εισαγωγή των αγώνων τους στα ιστορικά και διδακτικά βιβλία και η αναγώριση της Γενοκτονίας.

  • Δωρεάν είσοδος

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολάκκου


This entry was posted on Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 at 22:32 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply