Εμπόδια υπάρχουν ακόμη στην πορεία της Ελλάδας για την επιστροφή στις χρηματαγορές, όπως επισήμανε μέσω μηνύματος του σε γραπτή μορφή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”» σημειώνει στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συνέδρους, υποστηρίζοντας πως «έπειτα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».

«Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επίσης, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον», πρόσθεσε και τόνισε: «Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», μιλώντας για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν».
Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία, αλλά και ότι «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».
«Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα» αναφέρει ακόμη, υπερασπιζόμενος τα προγράμματα λιτότητας, που ο ίδιος υπέγραψε.

Αναφερόμενος για το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ είπε πως έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς πέρυσι η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000, μόνο στην ευρωζώνη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο της ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, μεταξύ 2013 και 2016.

«Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες» υποστήριξε, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής για την ΕΕ και το ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ», αναφέρει.

«Eχουμε ενισχύσει τις τράπεζες μέσω των κατάλληλων κεφαλαιακών απαιτήσεων, εγκαθιδρύσαμε μια αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού τομέα και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επίλυσης κρίσεων που προστατεύει τους φορολογούμενους από πολυδάπανες διασώσεις τραπεζών» προσθέτει.

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.