Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πράσινο φως για τα πετρελαϊκά οικόπεδα της Δ. Ελλάδας

17 Απριλίου, 2017 by Σταματίνα

Τη νομιμότητα των τριών συμβάσεων για την παραχώρηση ισάριθμων

χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα, ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για τα οικόπεδα στις περιοχές «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Αρτα – Πρέβεζα» με προτιμητέο επενδυτή τα ΕΛΠΕ και για την περιοχή της «Αιτωλοακαρνανίας» με προτιμητέο επενδυτή την Energean Oil & Gas.

 

Μετά τη θετική εξέλιξη, θα πρέπει να θεωρείται θέμα εβδομάδων ίσως και ημερών η πρόσκληση από το ΥΠΕΝ προς τους αναδόχους για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο προς τη βουλή για την τελική έγκριση.

Θυμίζουμε ότι ο  διαγωνισμός ξεκίνησε μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ιταλική Enel την άνοιξη του 2014, η οποία ωστόσο στην πορεία αποσύρθηκε από τη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριου του 2016 με την επιλογή των Ελληνικών Πετρελαίων για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος και της Energean για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Προ ημερών μάλιστα η Energean ανακοίνωσε τη συμφωνία farm in που υπέγραψε με την ισπανική Repsol και η οποία εκτός από την παραχώρηση των Ιωαννίνων περιλαμβάνει και την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι για την παραχώρηση Άρτα Πρέβεζα υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Energean κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στις 4 Απριλίου. Ωστόσο η υπόθεση πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο.

Οι εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση των παραχωρήσεων και την έναρξη των διαδικασιών για τις προκαταρκτικές ερευνητικές δραστηριότητες. Στις 3 περιοχές άλλωστε υπάρχουν συσσωρευμένα ευρήματα από προηγούμενες έρευνες στο παρελθόν που δεν τελεσφόρησαν για διάφορους λόγους.

Συγκεκριμένα η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠ το 1978 και είχαν γίνει πάνω από 20 γεωτρήσεις στη στεριά και την παράλια ζώνη, χωρίς αποτέλεσμα για να επιστραφεί η περιοχή στο Δημόσιο το 2007.

Το 1981 είχαν παραχωρηθεί στη ΔΕΠ οι περιοχές της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία για να γίνουν στη συνέχεια γεωφυσικές έρευνες και 8 γεωτρήσεις. Το 1997 η κοινοπραξία ΔΕΠ Enterprise πραγματοποίησε την γεώτρηση στο Καλπάκι χωρίς αποτέλεσμα, με την ευθύνη να βαρύνει τη βρετανική εταιρεία που εγκατέλειψε την έρευνα λόγω των υψηλών πιέσεων που προέκυψαν και για τις οποίες δεν είχε προετοιμαστεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Triton, επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ είχαν κάνει δύο ακόμη άκαρπες γεωτρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, για να επιστραφεί στη συνέχεια η περιοχή στο Δημόσιο.

Οι δραστηριότητες που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν δίνουν πλέον καλύτερη εικόνα και πολύτιμα στοιχεία για τις έρευνες που θα ξεκινήσουν οι νέοι ανάδοχοι, οι οποίοι αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες προσδοκούν να έχουν καλύτερη τύχη στις νέες προσπάθειες που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

 

news247

loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 17 Απριλίου, 2017 at 18:03 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply