Στην αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) του Στρατού Ξηράς προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αναδιοργάνωσης που προβλέπει την απευθείας κατάταξη των υπόχρεων θητείας στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαταγή υπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου και προβλέπει τη σταδιακή αναστολή λειτουργίας των ΚΕΝ από τον ερχόμενο Μάιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο. Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η βελτίωση του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων πρώτης γραμμής με μόνιμο προσωπικό και οπλίτες θητείας καθώς και η εξοικονόμηση περιττών δαπανών με την αναστολή λειτουργίας των διάσπαρτων ΚΕΝ που εξυπηρετούν ολοένα και μικρότερο αριθμό κατατασσόμενων οπλιτών.


Στα ΚΕΝ διεξάγεται σήμερα η αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών, διάρκειας 4 εβδομάδων (Κατάταξη – Βασική Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Μαχητή) ενώ την 5η εβδομάδα, μετά τη επιστροφή τους από την άδεια ορκωμοσίας, πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των οπλιτών από τα ΚΕΝ προς τα Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) και τις Μονάδες, για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους στις ειδικότητες και τα Σχολεία Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτου (ΣΠΕΝ) αντίστοιχα.

Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει την κατάργηση των ΚΕΝ και την αντικατάστασή τους με 13 Σημεία Κατάταξης (Σ/Κ) νεοσυλλέκτων σε υφιστάμενες-ενεργές Μονάδες στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ειδικότερα προβλέπεται η λειτουργία Σ/Κ στην Αττικοβοιωτία, στην Θεσσαλονίκη, στην κεντρική Ελλάδα και στη Θράκη καθώς και από ένα στην έδρα κάθε ΑΔΤΕ.

Αυτή την περίοδο παραμένουν ενεργά τα ακόλουθα ΚΕΝ στα αντίστοιχα Στρατόπεδα:

 1. ΣΤΡΔΟ «ΥΠΤΓΟΥ ΨΑΡΡΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, Θήβα
 2. ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού, Ναύπλιο
 3. ΣΤΡΔΟ «ΥΠΤΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, Μεγάλο Πεύκο
 4. ΣΤΡΔΟ «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» – 9ο Σύνταγμα Πεζικού, Καλαμάτα
 5. ΣΤΡΔΟ «ΥΠΛΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» – 547 Α/Μ Τάγμα Πεζικού, Ρέθυμνο
 6. ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ» – 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, Μεσολόγγι
 7. ΣΤΡΔΟ «ΣΤΓΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» – 11ο Σύνταγμα Πεζικού, ΔΙΚΕ, Τρίπολη
 8. ΣΤΡΔΟ «ΤΧΗ ΒΕΡΣΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού, Άρτα
 9. ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΔΑΒΑΚΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών, Σπάρτη
 10. ΣΤΡΔΟ «ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ» – 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού, Γρεβενά
 11. ΣΤΡΔΟ «ΑΘ.ΔΙΑΚΟΥ- ΣΧΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου, Λαμία
 12. ΣΤΡΔΟ «ΕΠΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, Αυλώνας
 13. 124 ΠΤΕΡΥΓΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΣΗΣ – Διακλαδικό Κέντρο, Τρίπολη
Εκπαίδευση σε Σχολεία Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) σε Σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ.

Η υλοποίηση του σχεδίου έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών μετασχηματισμού και βελτιστοποίησης της υφιστάμενης δομής και λειτουργίας του ΓΕΣ με τη μεταφορά των Διοικήσεων Όπλων και Διευθύνσεων Σωμάτων στις οικίες Σχολές τους.

e-amyna.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed