Φωτιές έχει ανάψει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο οποίος, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει πλέον καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το “εμείς και οι άλλοι” τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι».

Συνέχισε λέγοντας «πώς είναι δυνατόν να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ. Πώς θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πώς θα τα δώσουμε τα 2 δισ., όταν δίνουμε μάχη για τα 500 εκατ. της Φωτίου; Αυτό πού συζητήθηκε; Πού βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;».
Ακόμη, ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως «ο συγγενέστερος σύμμαχός μας –έστω και αν βρωμάει– είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον ΔΟΛ».

Παρεξηγήθηκαν οι ΑΝΕΛ
Και ενώ κάποιοι πίστεψαν ότι ο Νίκος Φίλης καταφέρθηκε εναντίον του Πάνου Καμμένου γιατί θεωρεί ότι εξαιτίας του έχασε το υπουργείο Παιδείας, όλα δείχνουν ότι η παρασκηνιακή συζήτηση έχει ξεκινήσει. Πρώτος αντέδρασε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα χαρτιά του και να διευκρινίσει με ποιους θέλει να κυβερνήσει.

«Εγώ θέλω απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να μας πούνε τι θέλουν, διότι έχουμε ρίξει πολλή δουλειά και ιδρώτα. Δεν θα ήθελα να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το υπονοούμενο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καμμένος.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η σιγή αυτές τις μέρες και δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβε και ο ίδιος τι είπε. Εδώ γίνεται χαμός με την αξιολόγηση και εμείς ασχολούμαστε με τα βρώμικα του Φίλη», σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης απορρίπτει τη θεωρία ότι επιτίθεται στους ΑΝΕΛ γιατί πιστεύει ότι ο Πάνος Καμμένος συνέβαλε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας και επιμένει στο «άνοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και αυτός στη χώρα μας εκφράζεται κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», λέει χαρακτηριστικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Χαμηλώνει το θέμα η κυβέρνηση
«Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος μιλούν συχνά στο τηλέφωνο», απαντούν από την κυβέρνηση, στον απόηχο όσων προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα με τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι δεν έχει νομιμοποιητική βάση η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Η ίδια πηγή άφηνε να εννοηθεί ότι η όποια επικοινωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν αποτελεί είδηση και δεδομένων των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούν, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει απρόσκοπτα.

Με φόντο τα παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άδειασε για άλλη μια φορά τον Νίκο Φίλη. Και αφού ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του (Real News) πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο (συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ), ανέφερε πως «μια συνεργασία θα προϋπέθετε τη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με αυτά τα δίκτυα αλλά και τους εκπροσώπους τους εντός του κόμματος. Θα προϋπέθετε μια ριζική στροφή του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να επιδιώκεται από την ηγεσία του» (εννοεί να διώξει η Φώφη Γεννηματά τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ).

Καπνός και… φωτιά
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονται τη «συγχώνευση» των δύο κομμάτων και τη δημιουργία μιας μεγάλης Κεντροαριστεράς, που θα συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι το Ποτάμι. Επίσης, προσθέτουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, στην ενδεχόμενη σύμπραξη δεν χωρούν κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι εχθρικά στη ριζοσπαστική και αντιευρωπαϊκή αριστερά, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Αν η Φώφη Γεννηματά αποχωριζόταν αυτά τα στελέχη, η συνεννόηση μεταξύ μας θα ήταν πιο εύκολη», διαπίστωνε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Μετεκλογικές συμμαχίες
Επειδή αυτό το σενάριο της προεκλογικής συγχώνευσης δείχνει δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται ενόψει των μετεκλογικών συμμαχιών. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη θέση της Φώφης Γεννηματά, που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη ΝΔ να ανοίγει διάπλατο το ενδεχόμενο διπλών εκλογών: αν η ΝΔ δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και τότε όλα τα σενάρια συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ) είναι ανοιχτά.

«Βόμβα» από τη Φώφη Γεννηματά για διπλές εκλογές
Μια δήλωση της Φώφης Γεννηματά στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής προκάλεσε έκπληξη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ σε κάποια κορυφαία στελέχη είχε το εφέ βόμβας μεγατόνων.

Η επικεφαλής της Συμπαράταξης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά ότι αν μετά τις εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης στην οποία θα συμμετέχουν απαραιτήτως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

«Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό», επισημαίνει στο «Πρώτο Θέμα».

Μάλιστα, προσθέτει ότι δεν πιστεύει πως θα χρεωθεί την ακυβερνησία: «Και γιατί θα πρέπει να το χρεωθούμε εμείς; Να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι», δήλωσε.

Η άποψη Βενιζέλου για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ζήτημα αυτό ταλαιπωρεί τη Συμπαράταξη εδώ και καιρό και μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη διαφωνία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προτρέποντας κάποιους –προφανώς την ηγεσία, όπως αποδεικνύεται– να μη διανοηθούν να βάλουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κυρία Γεννηματά μιλά ανοιχτά για ένα ζήτημα που ως τώρα περιγραφόταν με μισόλογα στο εσωτερικό του κόμματος.

Την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση του Κύκλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι «το επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση η οποία θα είναι ευρύτατης συνεργασίας όλων των  πραγματικά ευρωπαϊκών και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων. Κι έχω πει ότι βεβαίως ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει. Όπως τον είχαμε καλέσει να μετάσχει και το 2012. Δεν μπορεί όμως αρνούμενος να καθορίσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και πρέπει να έχει κυβέρνηση η οποία θα έχει στρατηγική. Και το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας. Η οποία αβεβαιότητα, κατά αποτέλεσμα, ενισχύει τη ΝΔ».

Οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά για διπλές εκλογές με απλή αναλογική προκάλεσαν ένταση στη ΔΗΣΥ.

Η πρώτη δημόσια αντίδραση όμως προήλθε από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που συμμετέχουν στη Συμπαράταξη. Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής τους αναφέρεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και «η συγκρότηση κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα υπηρετήσει ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η χώρα δεν πρέπει να μπει στην περιπέτεια της ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών».

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.