Εξι νύχτες την εβδομάδα χωρίς ασθενοφόρο, οχήματα που μένουν στη μέση του δρόμου και διάφορα τεχνάσματα της στιγμής, όπως μεταφορά ασθενούς πάνω σε… παντζούρια, είναι η πραγματικότητα για τις μεταφορές ασθενών στα νησιά του Αιγαίου λόγω ελλείψεως διασωστών και ασθενοφόρων.

Το «σαπάκι», όπως ονομάστηκε από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ασθενοφόρο της Κάσου, η φωτογραφία του οποίου έκανε το γύρο του Διαδικτύου, αποτυπώνει επακριβώς την κατάσταση για τους κατοίκους των νησιών, που αισθάνονται εντελώς ξεχασμένοι από την Πολιτεία. Η απόλυση πριν από τρεις μήνες 50 διασωστών του ΕΚΑΒ, που ήταν με συμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου καθώς κάλυπταν αρκετές πάγιες ανάγκες.

Και τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζει ένα σύνολο 404 νέων ασθενοφόρων, οι τοπικές Αρχές των νησιών επιμένουν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των ασθενών όλο το 24ωρο. Πέραν όμως από την ανεπάρκεια του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ και από τα ήδη υπάρχοντα υπάρχουν πολλά που είναι στην κυριολεξία «ετοιμόρροπα», καθώς έχουν καταγράψει στο κοντέρ τους περισσότερα από 900.000 χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών (βλέπε φωτό πάνω). Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πραγματικά σάπιο ασθενοφόρο, με τα περισσότερα από 700.000 χιλιόμετρα, που έχει η Κάσος. Η δήμαρχος του νησιού, Μαίρη Σορώτου – Τσανάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι περίπου 2,5 χρόνια δήμαρχος. Μας το έφεραν λίγο μετά που ανέλαβα. Πιο πριν είχαμε ένα χειρότερο. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το ασθενοφόρο μάς αφήνει στη μέση του δρόμου. Παίρνουν τους ασθενείς στα χέρια για να τους μεταφέρουν στο πολυϊατρείο». Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της φωτογραφίας του εν λόγω ασθενοφόρου, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Κ.Υ. Καρπάθου δεσμεύτηκε ότι θα στείλει ένα από τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας στην Κάσο, καθώς ακόμη και ότι αναμενόταν η αποστολή από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρου στο νησί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η δήμαρχος, βέβαια, διατηρεί τις επιφυλάξεις της, καθώς και την περασμένη φορά που έστειλαν ασθενοφόρο ήταν το… τωρινό και σε πολύ κακή κατάσταση. Οπως τονίζει η κ. Τσανάκη, οι κάτοικοι της Κάσου νιώθουν καθημερινά τρομερή ανασφάλεια, γιατί, εκτός από τις δυσκολίες στις διακομιδές, υπάρχει μόνο ένας γιατρός 24 ώρες το 24ωρο και μία μαία, που, εάν χρειαστεί, εκτελεί και χρέη νοσηλεύτριας. Η ανασφάλεια, όπως λέει, εντείνεται με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, γιατί ακυρώνονται δρομολόγια πλοίων αλλά και αεροπλάνων.

Κάλυμνος

Μόνο για το Σάββατο υπάρχει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί της Καλύμνου και αυτό επιλέχθηκε από τους διασώστες, καθώς είναι η ημέρα που ο κόσμος διασκεδάζει και είναι πιθανότερο να συμβούν τροχαία ατυχήματα. «Τις υπόλοιπες ημέρες δεν καλύπτουμε το βράδυ, δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Πριν από λίγες ημέρες, μία τη νύχτα υπήρχε κλήση, ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και πήγε στον ασθενή ιδιώτης γιατρός στο σπίτι και του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες. Εάν δεν είχε την οικονομική δυνατότητα, τι θα γινόταν; Θα πέθαινε;», αναρωτιέται ένας εκ των πέντε διασωστών του νησιού, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για να λειτουργεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί όλο το 24ωρο, χρειάζονται 11 διασώστες και σήμερα είναι μόλις πέντε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το νησί της Καλύμνου βρίσκεται εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Οπως καταγγέλλεται, με την προκήρυξη 7Κ/2014 προσλήφθηκαν 186 διασώστες αλλά κανείς για την Κάλυμνο. Στην προκήρυξη που «τρέχει» τώρα στον ΑΣΕΠ για τους 93 διασώστες στο ΕΚΑΒ, επίσης δεν προβλέπεται κανείς για το νησί της Καλύμνου. Το ίδιο και με τους λίγους διασώστες 8μηνων συμβάσεων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, οι διασώστες καταγγέλλουν ότι ακόμη και στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων, μέσα από το οποίο θα απασχοληθούν 53 πληρώματα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ και 112 οδηγοί σε διάφορους φορείς Υγείας, δεν προβλέπεται να στελεχωθεί η Κάλυμνος.

Το νησί της Καλύμνου είναι παγκοσμίως γνωστό για αναρρίχηση και δέχεται εκατοντάδες αναρριχητές επί εννέα μήνες το χρόνο. «Ξεκινούν από Μάρτιο να έρχονται και έχουμε αναρριχητές τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Συνεχώς γίνονται κλήσεις για ατυχήματα. Και ειδικά στα άκρα του νησιού και στα δύσβατα μέρη όπου γίνονται οι αναρριχήσεις θες μία ώρα να φτάσεις. Αυτή την ώρα όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού μένουν ακάλυπτοι», προσθέτει ο διασώστης.

Ρόδος

Η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων αναγκάζει και το ιατρικό προσωπικό στη Ρόδο να σκέφτεται… εναλλακτικές, βγαλμένες από άλλη εποχή, προκειμένου να μη χάνονται ασθενείς στο δρόμο.

Πολύ πρόσφατα στη Ρόδο μετέφεραν χτυπημένο έφηβο από την άσφαλτο στο Κέντρο Υγείας πάνω σε… παντζούρι, ελλείψει ασθενοφόρου.

Οπως περιέγραψαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής γιατροί από το Κέντρο Υγείας Εμπωνα, πριν από καιρό ένα παιδί στην περιοχή έπεσε με το μηχανάκι πάνω σε ένα στύλο και χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι και το στήθος του. Το ΕΚΑΒ ήθελε τουλάχιστον μία ώρα για να μεταβεί στο περιστατικό, καθώς η περιοχή Εμπωνα από την πόλη της Ρόδου απέχει 55 χιλιόμετρα. «Βγήκε έξω η γιατρός από το Κέντρο Υγείας, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, για να δει επιτόπου τον ασθενή. Δεν γίνεται να αφήνουμε κανένα περιστατικό πάνω από 20 λεπτά στο οδόστρωμα. Γι’ αυτό η γιατρός ζήτησε κάτι σταθερό, βρέθηκε πιο πέρα ένα παντζούρι και με αγροτικό όχημα τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας, όπου του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μετά ήρθε το ΕΚΑΒ και τον πήγαν στο νοσοκομείο Ρόδου, όπου παρέμεινε για 1,5 μήνα σε ΜΕΘ», αναφέρει ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Εμπωνα, Θεοφάνης Μούκας.

Το Κέντρο Υγείας Εμπωνα δεν διαθέτει ασθενοφόρο εδώ και τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, όλο το νησί έχει τρία ασθενοφόρα, τα οποία δεν αρκούν. Οι αποστάσεις του νησιού είναι τεράστιες. «Εγώ προσωπικά έχω ράψει ασθενή στην άσφαλτο», τονίζει ο κ. Μούκας.

Το περιστατικό του… παντζουριού ευαισθητοποίησε την τοπική κοινωνία και με δωρεά δύο πολιτών (του θείου του παιδιού και ενός συνταξιούχου του ΕΚΑΒ) το Κέντρο Υγείας προμηθεύτηκε μία σανίδα ακινητοποίησης με τους απαραίτητους ιμάντες και ένα scoop stretcher – φτυάρι μεταφοράς ασθενών. Ετσι, όταν παραστεί ξανά ανάγκη για μεταφορά ασθενούς, μπορούν με αυτόν τον εξοπλισμό να τον μεταφέρουν σε αγροτικό αυτοκίνητο, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

eleftherostypos

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.