Η έλευση του νέου χρόνου θα φέρει και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Για το 2017, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια, το αφορολόγητο θα συνδέεται αποκλειστικά με δαπάνες μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών πληρωμών και το ύψος του θα προσδιορίζεται με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

Από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι οι δαπάνες που θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα για το αφορολόγητο θα φτάνουν στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ ευρώ 30.000 ευρώ και στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.

Κάτι που σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2017 να δαπανήσει 1.000 ευρώ σε «πλαστικό» χρήμα για να δικαιούται το αφορολόγητο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 1.750 ευρώ. Για εισόδημα 20.000 ευρώ το ύφος των απαιτούμενων δαπανών μέσω καρτών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ. Για εισόδημα 30.000 ευρώ θα απαιτούνται ανάλογες δαπάνες 4.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ δαπάνες 8.000 ευρώ και για εισόδημα 80.000 ευρώ δαπάνες 14.000 ευρώ.

Αν δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Δηλαδή 220 ευρώ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες που δεν θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσω πληρωμών, αλλά και τα κίνητρα για όσους ξεπεράσουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

Σε πρώτη φάση, με το νομοσχέδιο εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση «πλαστικού» χρήματος οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Στην ενίσχυση των πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος, άρα και στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ύψους δαπανών μέσω της χρήσης του, αναμένεται να συμβάλει και η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο δαπανών άνω των 500 ευρώ. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου, δεν θα επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ. Σήμερα το όριο αυτό είναι 1.500 ευρώ. Κίνητρο για αγορές με πλαστικό χρήμα θα είναι οι κληρώσεις που θα διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων αυτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.