Την εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης (ΦΔΧ) ή Επιβατηγών δημοσίας χρήσης (ΕΔΧ) οχημάτων, κατά τη διάρκεια της θέσης σε προσωρινή ακινησία των ιδιόκτητων ΦΔΧ ή ΕΔΧ, ορίζει εγκύκλιος του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σε προσωρινή ακινησία, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, δύνανται να θέσουν τα ιδιόκτητα ΔΧ αυτοκίνητά τους οι κάτωθι:

α) Οι μεταφορικές επιχειρήσεις, καταθέτοντας προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης (ΦΔΧ) ιδιοκτησίας τους στην υπηρεσία μεταφορών της Περιφέρειας όπου τηρείται ο φάκελος του οχήματος, η οποία εκδίδει βεβαίωση προσωρινής ακινησίας.

β) Οι ιδιοκτήτες Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτων, καταθέτοντας προσωρινά τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και κρατικές πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας) των ΕΔΧ αυτοκινήτων ιδιοκτησίας τους στην αρμόδια υπηρεσία μεταφορών της οικείας Περιφέρειας όπου τηρείται ο φάκελος του οχήματος, η οποία εκδίδει βεβαίωση προσωρινής ακινησίας.

Χρονική διάρκεια προσωρινής ακινησίας

Για τα ΦΔΧ αυτοκίνητα, το χρονικό διάστημα που δύνανται να τεθούν σε προσωρινή ακινησία διαρκεί από τρεις μήνες έως τρία έτη.

Για τα ΕΔΧ αυτοκίνητα, το χρονικό διάστημα που δύνανται να τεθούν σε προσωρινή ακινησία διαρκεί από τρεις μήνες έως ένα έτος.

   Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ ή ΕΔΧ οχημάτων εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ κατά τη διάρκεια της θέσης σε προσωρινή ακινησία των ιδιόκτητων ΦΔΧ ή ΕΔΧ. Η εξαίρεση χορηγείται και σε περίπτωση που το όχημα έχει καταστραφεί από φυσική ή άλλη αιτία και μπορεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να τεθεί σε ακινησία. Η εξαίρεση είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που όλα τα ΕΔΧ και ΦΔΧ οχήματα από τα οποία απορρέει η υποχρέωση του ενδιαφερομένου για ασφάλιση στον ΟΑΕΕ τεθούν σε προσωρινή ακινησία και δεν ασκείται άλλη υπακτέα στον Οργανισμό δραστηριότητα.Στις περιπτώσεις μεταφορικής επιχείρησης που συνεχίζεται η λειτουργία της με μισθωμένα ΦΔΧ οχήματα, εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ασφαλιστέων προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα της ακινησίας ή προσωρινής ακινησίας προσδιορίζεται από τη βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας μεταφορών της Περιφέρειας.

Δικαιολογητικά για την εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ

Για τη χορήγηση της εξαίρεσης απαιτείται μαζί με την αίτηση εξαίρεσης να προσκομιστούν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση ατομικής δραστηριότητας: Βεβαίωση για κάθε ΕΔΧ και ΦΔΧ που τίθεται σε προσωρινή ακινησία.
  • Σε περίπτωση συμμετοχής σε μεταφορική/ές εταιρεία/ες: Βεβαίωση ότι το σύνολο των ιδιόκτητων ΦΔΧ της μεταφορικής επιχείρησης ή των μεταφορικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος ή των ιδιόκτητων ΕΔΧ ή των ΕΔΧ. που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος έχουν τεθεί σε προσωρινή ακινησία.

β) Βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ από την οποία να προκύπτουν οι γενόμενες μεταβολές των ΕΔΧ και ΦΔΧ οχημάτων που τέθηκαν σε ακινησία.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι δεν διαθέτει άλλα μισθωμένα κυκλοφορούντα Δ.Χ. οχήματα και, σε περίπτωση άρσης της ακινησίας, θα ενημερώσει άμεσα τον Οργανισμό. Επίσης ότι δεν ασκεί άλλη υπακτέα στον Οργανισμό δραστηριότητα.

   Εξόφληση-Ρύθμιση οφειλών

Για την εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ των ανωτέρω προσώπων προϋπόθεση είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τυχόν καθυστερούμενων προς τον Οργανισμό οφειλών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.