Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξεπέρασαν τους 61.100 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα -Ασφυκτιούν τα νησιά, εντάσεις και συμπλοκές

31 Οκτωβρίου, 2016 by Σταματίνα

prosfyges-30-10-708

Τη στιγμή που οι δομές φιλοξενίας «ασφυκτιούν», με τις αντιδράσεις και τα επεισόδια να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων στη χώρα μας.

Πλέον, οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 61.100, καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έως το πρωί της Κυριακής έφτασαν άλλα 54 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 61.177.

Από αυτούς, οι 15.864 φιλοξενούνται στα νησιά του Αιγαίου, με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν διπλάσιος από την επίσημη χωρητικότητα (8.085). Η ασφυκτική κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τόσο καιρό εκεί, προκαλεί καθημερινά προβλήματα.

Και χθες το βράδυ υπήρξαν συμπλοκές με τραυματίες, στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα της Χίου, ανάμεσα σε Αφγανούς και Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής. Για να επανέλθει η ηρεμία χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ.

Ενταση επικράτησε και στη Μυτιλήνη το βράδυ του Σαββάτου, με μετανάστες να διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και την καθυστέρηση της εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Την ίδια ώρα, εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποκάλυψε το Spiegel, αναφέρει ότι οι χώρες- μέλη της ΕΕ αρνούνται να στείλουν στην Ελλάδα υπαλλήλους που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως, εκφράζεται φόβος για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot, η οποία χαρακτηρίζεται ασταθής και υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ.


 

iefimerida


loading…

This entry was posted on Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2016 at 22:02 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply