Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τσακαλώτος: Για τεχνικούς λόγους δεν πήραμε όλη τη δόση -Δεν χρειαζόμαστε χρήματα τώρα (video)

11 Οκτωβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

tsakΑπό αλλού περίμεναν το stop, από αλλού τους ήρθε η ψυχρολουσία.

Μετά από αγώνα ταχύτητας 10 ημερών η κυβέρνηση κατόρθωσε να τακτοποιήσει κακήν- κακώς τις εκκρεμότητες με τα 15 προαπαιτούμενα, αλλά «κόπηκε» στις εξετάσεις για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες!

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup και η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει και τα 2,8 δις ευρώ αλλά μόνο το 1,1 δις ευρώ που συνδέεται με τα 15 προαπαιτούμενα και κατευθύνεται στην αποπληρωμή των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων. Τα υπόλοιπα 1,7 δις ευρώ παραπέμπονται στο EWG της 24ης Οκτωβρίου, με την ελπίδα ότι η εκταμίευση θα γίνει ως το τέλος του μήνα, δηλαδή κυριολεκτικά το παρά 1΄ της προθεσμίας που έχει δώσει ο ESM για την εκταμίευση τους.

Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφραζαν μέχρι το μεσημέρι την ελπίδα ότι η δόση θα εκταμιευόταν ολόκληρη- πριν από λίγες ημέρες ευρωπαϊκές πηγές τόνιζαν στο iefimerida ότι η δόση θα δινόταν ολόκληρη ή καθόλου, έχοντας κατά νου τις μεγάλες καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα- τελικά η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει με στοιχεία ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προχωρά κανονικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ως το τέλος Αυγούστου είχαν πληρωθεί περίπου 1,450 δις ευρώ για τις οφειλές του Δημοσίου, η μείωση των χρεών στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου δεν ήταν ανάλογη και υπολειπόταν κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα «γεννήθηκαν» νέα χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως διευκρίνισε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ESM, σήμερα ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση για το «σπάσιμο» της υποδόσης. Η απόφαση για την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ θα ληφθεί τυπικά στη συνεδρίαση του Μηχανισμού, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες. Τότε, αν υπάρχουν τα αναγκαία στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μπορεί να αποφασιστεί και η εκταμίευση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ ευρώ.

Για μικρή καθυστέρηση έκανε λόγο ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τόνισε στους δημοσιογράφους: μην ανησυχείτε, τα λεφτά θα έρθουν.

Τεχνικοί λόγοι…
Σε τεχνικούς λόγους απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το γεγονός ότι το Eurogroup δεν ενέκρινε την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, παρά μόνο το 1,1 δισ. ευρώ.

«Ηταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι ολοκληρώσαμε τα 15 προαπαιτούμενα», είπε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι υπάρχει συμφωνία πως η Ελλάδα τα πάει καλά στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Για τεχνικούς λόγους, που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, δεν έχουμε στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. Οταν θα τα έχουμε, θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ, από το EuroWorking Group, στις 24 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, που επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος ότι η υποδόση θα εκταμιευθεί τμηματικά.

«Δεν χρειαζόμαστε χρήματα… Δεν έχουμε κάποια μεγάλη πληρωμή προς τους δανειστές μας. Είναι δευτερεύον ζήτημα», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ακόμη ότι «δεν μπορούσαμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον Σεπτέμβριο (σ.σ. σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) ακόμη και με την καλύτερη θέληση».

Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα τεθεί σε μελλοντικά Eurogroup.Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Tο Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup επίσης σημειώνει την περαιτέρω πρόοδο στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του συμβουλίου του, ανάμεσά τους οι θέσεις του προέδρου και του CEO, πρέπει να επιδιωχθούν ως ζήτημα προτεραιότητας, προκειμένου το ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό πριν από τα τέλη του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Για αυτό τον σκοπό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου, για να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες και με σαφή εμπειρία και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει γίνει για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σημειώνει ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των δεδομένων για τον Σεπτέμβριο, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου το συμβούλιο του ESM Να εγκρίνει την περαιτέρω εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup πλέον θα στρέψει την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς, για τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

iefimerida

This entry was posted on Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 2016 at 08:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply