Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στην ΠΕ Γρεβενών: “Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες” …

27 Σεπτεμβρίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

%ce%b3%ce%b5%cf%86%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b7-%ce%b3%cf%81%ce%b5%ce%b2%ce%b5%ce%bd%ce%b1Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή δύο βουλευτές του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στην

Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και τη χρηματοδότηση που πρέπει να εξασφαλιστεί.
Δείτε αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Καταστροφές από την κακοκαιρία στην ΠΕ Γρεβενών.

Ακόμα μια περιοχή, αυτή της Π.Ε. Γρεβενών, μετράει τις εκτεταμένες καταστροφές  στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, που προκάλεσε η κακοκαιρία, που την έπληξε στις 9 και 10 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Βεντζίων του Δήμου Γρεβενών και στη Δημοτική Ενότητα Χασίων του Δήμου Δεσκάτης, η συγκοινωνία ανάμεσα στα χωριά διακόπηκε εξαιτίας διάβρωσης του επαρχιακού δικτύου, γεφυρών κ.λπ.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής είναι η κατάρρευση  τοιχίου που στηρίζει τον κεντρικό δρόμο της τοπικής κοινότητας Σαρακίνας του Δήμου Βεντζίων. Επιπλέον οι αγροτικοί δρόμοι σε όλη σχεδόν την Π.Ε. βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση γεγονός που προκαλεί και άλλα προβλήματα στους αγρότες, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στα χωράφια τους και μάλιστα ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου. Αρκετές ζημιές προκλήθηκαν και σε περιουσίες – ιδιοκτησίες όπως για παράδειγμα σε  επιχείρηση αρτοποιίας στην τοπική κοινότητα Ιτέας του δήμου Γρεβενών που υπέστη ολοσχερή καταστροφή.

Να επισημάνουμε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν εκτιμώνται περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών.

Πρόκειται για καταστροφές που και σε αυτή την περιοχή, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών  έργων  και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, έργων δηλαδή που δεν είναι επιλέξιμα και συνεπώς δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ε.Ε. Είναι έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού, για τα οποία όμως καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, ούτε και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  δεν έδωσαν ούτε ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν. Φυσικά οι ευθύνες βαραίνουν και την Δημοτική και Περιφερειακή αρχή που χρόνια τώρα αποδέχονται αυτή την πολιτική και δεν διεκδικούν τα αναγκαία κονδύλια.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των αποζημιώσεων;
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το ανάλογο προσωπικό και εφόδια για την συντήρηση του επαρχιακού αγροτικού οδικού δικτύου, καθαρισμό ρεμάτων κλπ.
  • Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Να λυθεί το πρόβλημα λόγω της μεταβατικής περιόδου που υπάρχει για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις με αποτέλεσμα οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν μπορούν να δημοπρατήσουν δημόσια έργα;


Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής 

This entry was posted on Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2016 at 21:33 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply