cheating_stealingΒρισκόμαστε χρονικά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ΕΣΠΑ ενίσχυσης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, των ΜΜΕ Τουρισμού και της Ενίσχυσης Υφιστάμενων ΜΜΕ. Παράλληλα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου προετοιμάζεται ο φάκελος υποβολής του νέου LEADER, από την ΑΝΚΟ, για την περιοχή των Γρεβενών και της Κοζάνης αλλά και στις κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρείες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχει φύγει ο φάκελος από τις Αναπτυξιακές για το αρμόδιο υπουργείο έχοντας συμπεριλάβει τα έντυπα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (με στοιχεία από τη βάση των επενδυτών). Αυτή η διαδικασία, για να γίνει, ξεκάθαρο προς το κοινό, δε σημαίνει πως υποβάλουμε αίτηση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα, αλλά ότι βοηθούμε την ομάδα που θα εργαστεί για τη διαχείριση του έργου, να υποβάλει φάκελο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας. Οι υποβολές για τους επενδυτές, θα ξεκινήσουν, κατ’ εκτίμηση, το Α’ τρίμηνο του 2017 όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι επιτήδειοι, εργαζόμενοι σε συμβουλευτικές εταιρείες εκτός της περιοχής μας, οι οποίοι σπεύδουν να πληροφορήσουν κυρίως τηλεφωνικά τους επαγγελματίες για πράγματα που πιθανώς ούτε οι ίδιοι δε γνωρίζουν. Με το σκεπτικό της προετοιμασίας του φακέλου και της αποστολής κάποιων δικαιολογητικών της επιχείρησης προσπαθούν να αποσπάσουν ποσό της τάξης των 90 – 250 ευρώ, το οποίο δεν επιστρέφεται ποτέ σε περίπτωση μη επιλέξιμης επένδυσης. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλές φορές, οι επαγγελματίες να πέφτουν θύματα απάτης. Και δεν είναι λίγοι όσοι το τόλμησαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η καταβολή των χρημάτων από επαγγελματία εστίασης της περιοχής μας, κατόπιν επανειλημμένων κλήσεων από εταιρεία, για την ένταξη του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που «έτρεχε» μέσα στο καλοκαίρι. Ο κλάδος της εστίασης, δεν ήταν επιλέξιμος στο έργο. Θα είναι επιλέξιμος στο LEADER αλλά ΟΧΙ στο προηγούμενο και το επόμενο ΕΣΠΑ.

Φυσικά, το λάθος δεν αναγνωρίστηκε και τα χρήματα δεν επιστράφηκαν ποτέ πίσω στον επαγγελματία.

Καλό θα είναι όσοι ενδιαφέρονται να φροντίσουν να ενημερώνονται σωστά τόσο από επαγγελματίες συμβούλους επιχειρήσεων, όσο και από εταιρείες φερέγγυες και αξιόπιστες, με αναγνωρισμένη πορεία στο χώρο των επενδυτικών σχεδίων και των χρηματοδοτικών έργων.

Είναι γεγονός πως κάθε φορά όταν εμφανίζονται τέτοιου είδους προγράμματα, «ξεφυτρώνουν» και σύμβουλοι επιχειρήσεων. Δυστυχώς όλοι αυτοί αμαυρώνουν το επάγγελμα του επενδυτικού συμβούλου και μελετητή και μειώνουν την αξιοπιστία του κλάδου.

Πραγματικά, είναι ευκαιρία για κάποιον που θέλει να κάνει μια αληθινή και ρεαλιστική επένδυση στην επιχείρηση του, η υποβολή πρότασης σε κάποια από αυτά τα προγράμματα. Σαφώς όμως χρειάζονται ιδία κεφάλαια, προσωπική ενασχόληση και καλοί συνεργάτες. Από όλους αυτούς τους συνεργάτες ζητήστε βιογραφικό (δεν είναι κακό), ζητήστε να δείτε με ποιους έχουν συνεργαστεί, τι έργα έχουν κάνει και τι τους πιστοποιεί ως κατάλληλους γι’ αυτή τη δουλειά.  Ένα έργο το οποίο ξεκινά από την προετοιμασία του φακέλου και καταλήγει στην ολοκλήρωση της επένδυσης, μπορεί να διαρκέσει στη χειρότερη των περιπτώσεων 3, 4 ή 5 χρόνια. Έχει αρχή μέση και τέλος. Και το τέλος πρέπει να είναι καλό για όλους.

Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε ένας Κυριακάτικος καφές με κάποιο φίλο επαγγελματία εστίασης…

Φίλοι επαγγελματίες, αν σκέφτεστε να επενδύσετε, οφείλετε να  προετοιμαστείτε, διότι αν δεν προετοιμαστείτε σωστά… προετοιμάζεστε σίγουρα για την αποτυχία.

Μαρία Κ. Γεωργίτση

My Horizon, Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων & Πληροφορικής
Κ. Ταλιαδούρη 28, 51100, Γρεβενά
24620 83708, mgeorgitsi@gmail.com


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.