Ο κ.Θανάσης Οικονόμου και ο κ. Δημοσθένης Κουπτσίδηςσε παλαιότερη συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που αποκαλύπτει τη συγκεκριμένη σημαντική εξέλιξη, εγκρίθηκε, την  Πέμπτη 8/9, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου (ΤΡΣ) στην εκτός σχεδίου περιοχή «Ράχη Κερασιάς» του όρους Όρλιακα του Δήμου Γρεβενών για τον καθορισμό χώρου για την ανέγερση «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα».

Το σχέδιο προσβλέπει στη δημιουργία επιστημονικής και εκπαιδευτικής δομής παρατήρησης του ουρανού και της φύσης στην ορεινή ζώνη των Γρεβενών με σκοπό την προώθηση και διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, και, δευτερευόντως, συναφών επιστημών και κλάδων, όπως Φυσικής, Διαστημικής, Μετεωρολογίας, Γεωλογίας, Περιβαλλοντολογίας κ.α..

Παράλληλα η συγκεκριμένη δομή θα καλύψει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα της Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

O στρατηγικός στόχος του σχεδίου καθορίστηκε αφενός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών με την αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της κι αφετέρου για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του ΑΠΘ, με παράλληλη προώθηση και διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας και Αστροφυσικής, ο δε χαρακτήρας του ως εκπαιδευτικής δομής ανοικτής στον κόσμο, με επιδεικτικές, ερευνητικές, παρατηρησιακές και ψυχαγωγικές λειτουργίες.

Η έκταση στην οποία προτείνεται η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, για τον καθορισμό του χώρου «Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα», ανέρχεται σε 28.000 τ.μ. σύμφωνα με το από Ιανουάριο 2013. Βρίσκεται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Θεόδωρου Ζιάκα του Δήμου Γρεβενών και επί υψώματος του όρους Όρλιακα, αναφερόμενου ως «Ράχη Κερασιάς», απόλυτου υψομέτρου περίπου 1.450μ.

Τα κτίρια που προβλέπεται να κατασκευαστούν:
Κτήριο κέντρου παρουσιάσεων – Ηλιακό και Εκπαιδευτικό παρατηρητήριο
Κτήριο ερευνητικού τηλεσκοπίου
Κτήριο αναψυκτηρίου (Φυλάκιο – Κατάστημα δώρων – Μουσείο / Εκθεσιακός χώρος / Αναψυκτήριο – Βοηθητικοί χώροι) –
Κτήριο ενδιαιτημάτων (Αίθουσα ελέγχου – Γραφείο – Εργαστήριο – Αποθήκη – Χώροι ενδιαίτησης παρατηρητών)
Οικίσκος παρατήρησης
Κτήριο Η/Μ εγκαταστάσεων

Oι υποστηρικτικές δομές που προβλέπεται να κατασκευαστούν:
1. Αστρομαρίνα
2. Χώροι στάθμευσης επισκεπτών
3. Χώροι στάθμευσης προσωπικού

kozan

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.