Σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»: Επιλεκτική ευαισθησία του υπουργείου Εργασίας
ergg-708

«Tο υπουργείο Εργασίας έχει εξαντλήσει κάθε λογικό περιθώριο διαλόγου και συναίνεσης με τους ιδιοκτήτες των super market Καρυπίδης» αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές τριμερείς συμφιλιωτικές διαδικασίες, «που, αν η ιδιοκτησία ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της, τα προβλήματα θα είχαν λυθεί».

«Η ιδιοκτησία της επιχείρησης, όμως, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ασυνέπειας» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι, «ενώ έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της σε ένα σαφές, χρονικά, πλαίσιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, δεν το τηρεί, με αποτέλεσμα πλειάδα εργαζομένων να παραμένουν απλήρωτοι για έξι και πλέον μήνες και να χρωστούνται τουλάχιστον δύο επιδόματα. Από την άλλη, μία σειρά από “επιχειρηματικές κινήσεις” γίνονται με απόλυτη αδιαφάνεια (μεταφορά καταστημάτων σε άλλη ιδιοκτησία με αβέβαιο μέλλον για τους εργαζόμενους, κ.λπ.), που δημιουργούν καθεστώς ανασφάλειας για όσους δουλεύουν για την Καρυπίδης».

«Αυτή η ασυνέπεια και ασυδοσία»- προσθέτει- «δεν μπορούν να συνεχιστούν, πολύ δε περισσότερο που η ιδιοκτησία της εταιρείας, έχοντας στην κατοχή της δύο ομάδες ποδοσφαίρου, πραγματοποιεί πολυδάπανες μεταγραφές, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στα super market Καρυπίδης παραμένουν για μήνες απλήρωτοι».

«Το υπουργείο Εργασίας, μετά από όλα αυτά, δηλώνει πως η περίοδος των προσπαθειών συμφιλίωσης έχει οριστικά τελειώσει, όπως και η υπομονή των εργαζομένων. Τώρα τον λόγο έχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η αυτονόητη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (πράξεις επιβολής προστίμου, προσφυγή στη δικαιοσύνη με τη συνδρομή των εργαζομένων, κ.λπ.). Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά πράξεις ευθύνης που έχουν, όμως, όρια. Όποιος τα ξεπερνά, θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που θα είναι πολύ αυστηρές σε όλα τα επίπεδα», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης»: Επιλεκτική ευαισθησία του υπουργείου Εργασίας

Για επιλεκτική «ευαισθησία» κατηγορεί το υπουργείο Εργασίας η εταιρεία σούπερ μάρκετ «Αφοί Καρυπίδης», σχολιάζοντας την προαναγγελία επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε βάρος της λόγω της διακοπής της τριμερούς διαδικασίας συμφιλίωσης και της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενούς της.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οι καταβολές στους εργαζομένους σταμάτησαν όταν «έπαυσε να καταβάλει τα υπέρογκου ύψους οφειλόμενα ποσά η εταιρεία Μαρινόπουλος», ενώ τονίζει πως το υπουργείο «κωφεύει πανηγυρικά έναντι άλλων επιχειρήσεων, που αν και προκαλούν τεράστια ζημία στα δημόσια ταμεία, ικανοποιούν πλήρως τα συμφέροντά τους και γι’ αυτό τυγχάνουν της προστασίας τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η «ευαισθησία» του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους μας, όταν κωφεύει πανηγυρικά έναντι άλλων επιχειρήσεων, που αν και προκαλούν τεράστια ζημία στα δημόσια ταμεία, ικανοποιούν πλήρως τα συμφέροντά τους και γι’ αυτό τυγχάνουν της προστασίας τους. Αίσθηση προκαλεί δε η απειλή διοικητικών κυρώσεων και δικαστικών ενεργειών, που δήθεν συνεπάγεται η διακοπή της τριμερούς διαδικασίας συμφιλίωσης. Υπενθυμίζουμε, εν προκειμένω, στον κ. Γενικό Γραμματέα, ότι καθόλη τη διάρκεια των τριμερών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ενώπιον του, τα πρόστιμα και οι μηνύσεις από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας «έπεφταν βροχή». Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ούτε οι ενώπιον του δεσμεύσεις των εργαζομένων τηρήθηκαν. Κατόπιν τούτων έρχεται σήμερα το Υπουργείο να μας υπομνήσει τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων; Ποια συμφωνηθέντα, κύριε Υπουργέ, και από ποιους; Αυτά που μονομερώς θέσαμε υπόψιν σας και για τα οποία αμφότερες οι πλευρές αδιαφορήσατε;

Κύριε Υπουργέ, ποια ανοχή δείξατε τελικά στη δύσκολη συγκυρία, που διανύουμε; Ποια ήταν μέχρι σήμερα η πρόνοιά σας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας της εταιρείας μας; Ποιο το κριτήριό σας, κύριε Υπουργέ, για την επιλογή των επιχειρήσεων, που τελικώς θα στηρίξετε; Γιατί αποκρύπτετε σκοπίμως ότι οι καταβολές στους εργαζομένους μας σταμάτησαν όταν έπαυσε να μας καταβάλει τα υπέρογκου ύψους οφειλόμενα ποσά η εταιρεία Μαρινόπουλος, γεγονότα τα οποία σας γνωστοποιήσαμε ήδη από το Φεβρουάριο του 2016, πριν καν η εν λόγω εταιρεία απασχολήσει την κοινή γνώμη με τις μεθοδεύσεις τις; Από πότε «ποινικοποιείται», κύριε Υπουργέ, η πολυεπίπεδη επιχειρηματική δραστηριότητα; Τελικά, κύριε Υπουργέ, ποιος ο ρόλος σας; Η διάσωση των θέσεων εργασίας ή η ταφόπλακα στις μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις;»

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.