Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περιττά κιλά και αλκοόλ προκαλούν καρκίνο στον οισοφάγο

30 Ιουλίου, 2016 by Σταματίνα

Adynatisma zygaria podia_200x100

Τα περιττά κιλά και το αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στον οισοφάγο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη έκθεση.

Η αύξηση είναι τόσο σημαντική ώστε οι συγγραφείς της υπολογίζουν πως αν όλοι οι άνθρωποι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και δεν έπιναν αλκοόλ, θα αποτρεπόταν το ένα στα τρία κρούσματα της νόσου.

Την έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αξιολογώντας συνδυαστικά τα ευρήματα 46 επιστημονικών μελετών για τον καρκίνο του οισοφάγου, την διατροφή, την φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος, οι οποίες αφορούσαν 15 εκατομμύρια ανθρώπους, οι 31.000 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με οισοφαγικό καρκίνο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται εννέα χρόνια έπειτα από ανάλογη έκθεση του 2007.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Diet, Nutrition, Physical Activity and Esophageal Cancer» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν την συχνότερη μορφή καρκίνου του οισοφάγου: το αδενοκαρκίνωμα.

Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά 5 μονάδες, οι πιθανότητες ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος αυξάνονται κατά 48%.

Το αδενοκαρκίνωμα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του οισοφάγου στις προηγμένες χώρες και συνήθως αναπτύσσεται στο κατώτερο τμήμα του οργάνου, στο σημείο όπου ενώνεται με το στομάχι.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Οι τιμές του από 25 έως 29,9 kg/m2 σημαίνουν ότι το άτομο είναι υπέρβαρο ενώ οι τιμές 30-34,9 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, 35-39,9 δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και 40 ή περισσότερο κακοήθης (ή νοσογόνος) παχυσαρκία.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου (είναι ο δεύτερος κύριος τύπος οισοφαγικού καρκίνου). Η αύξηση αυτή είναι 25% ανά 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (αντιστοιχούν σε περίπου ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα).

Το πλακώδες (ή επιθηλιακό) καρκίνωμα του οισοφάγου αναπτύσσεται στα κύτταρα που επιστρώνουν το όργανο και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κρουσμάτων οισοφαγικού καρκίνου στις προηγμένες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του WCRF, ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με 456.000 νέα κρούσματα κατ’ έτος. Το 75% των κρουσμάτων του καταγράφονται στην Ασία.

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο τρόπος ζωής διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η δρ Άλις Μπέντερ, επικεφαλής των Προγραμμάτων Διατροφής στο ACIR.

«Η παχυσαρκία σχετίζεται πλέον με 11 μορφές καρκίνου και το αλκοόλ για τουλάχιστον έξι, επομένως ο κόσμος μπορεί να κάνει πολλά για να προστατευθεί».

Πάντως μακράν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του οισοφάγου είναι το κάπνισμα, ενώ ρόλο παίζει και η μόλυνση με ογκογόνο στέλεχος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι επίσης συχνότερος στους πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και από μία πάθηση που αποκαλείται οισοφάγος Barrett.

Οι παράγοντες αυτή δεν περιέχονται στη νέα έκθεση διότι δεν ήταν αυτοί το αντικείμενό της.

tanea


loading…

This entry was posted on Σάββατο, 30 Ιουλίου, 2016 at 22:01 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply