Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με 7 διαφορετικές μορφές καρκίνου

29 Ιουλίου, 2016 by Σταματίνα

poto708

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους καταναλώνουν έστω και μικρές ποσότητες- αλκοόλ, αφού μια νέα ανάλυση δείχνει ότι… ευθύνεται για, τουλάχιστον, επτά διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι αρμόδιοι υπουργοί υγείας πρέπει να δημιουργήσουν εκστρατείες ενημέρωσης για τους πολίτες, επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο άμεσα συνδεδεμένα είναι η κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction, με την Jennie Connor, υπεύθυνη του τμήματος πρόληψης και κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, να μιλάει με σιγουριά πλέον για άμεση συνάρτηση της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Υπάρχουν πλέον αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση είναι μια άμεση αιτία της νόσου.

«Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, μεταξύ άλλων του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, του ήπατος και του μαστού. Μπορεί αυτοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως και η μέτρια κατανάλωση δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα» επεσήμανε η Connor.

Τα στοιχεία τρομάζουν.

«Περίπου το 60% των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ στις γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία αφορούν τον καρκίνο του μαστού» δηλώνει η ερευνήτρια.

Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η άγνοια που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

«Γνωρίζουμε ότι εννιά στους δέκα ανθρώπους δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου. Μερικές μέρες ολοκληρωτικής αποχής κάθε εβδομάδα, είναι μια καλή αρχή για σταδιακή μείωση της ποσότητας που καταναλώνει κάποιος» υπογράμμισε ερευνητής γιατρός από το Ηνωμένο Βασίλειο.

H Elaine Hindal, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Drinkaware προειδοποίησε ότι εκτός από τις διάφορες μορφές καρκίνου, το αλκοόλ -ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το τσιγάρο- προκαλεί εγκεφαλικά και προβλήματα στο πάγκρεας, ενώ συχνή είναι και η εμφάνιση όγκων στο λαιμό και το στόμα.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν ότι το 30% των θανάτων λόγω αλκοόλ στη Νέα Ζηλανδία οφείλονται στον καρκίνο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από όλες τις άλλες χρόνιες παθήσεις συνδυαστικά.

iefimerida


loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2016 at 19:55 and is filed under ΆΝΤΡΑΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply