Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νεκρή ζώνη η χρηματοδότηση στην οικονομία – Δεν δίνονται δάνεια

20 Ιουλίου, 2016 by Χρήστος Μίμης

trapeza τραπεζα ελλαδαςΟύτε φύλλο δεν κινείται στην αγορά σε σχέση με τη χορήγηση νέων δανείων, καθώς η
έλλειψη ζήτησης από τη μία και η αδυναμία των τραπεζών από την άλλη συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ μιλάνε από μόνα τους και το πιο απογοητευτικό είναι ότι δεν αναμένεται αλλαγή τάσης τους επόμενους πολλούς μήνες. Οι πιο ρεαλιστές σημειώνουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις και δεν παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, η αγορά δεν πρόκειται να δει το χρώμα του χρήματος.

Ειδικότερα, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2016.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις το β΄ τρίμηνο του 2016.

Πιστοδοτικά Κριτήρια (μέσος όρος)

Η ζήτηση για δάνεια αυξήθηκε ελαφρά το β΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, ενώ μια από τα ίδια θα ισχύσουν στο γ΄ τρίμηνο του 2016.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά στα νοικοκυριά, αφού ζήτηση και χορήγηση νέων δανείων μοιάζουν με flat line.

Ζήτηση (μέσος όρος)

Γιώργος Παππούς

loading…

This entry was posted on Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2016 at 16:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply