Δεν επαρκεί ο χρόνος λένε οι λογιστές
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου είναι η καταληκτική ημέρα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί πριν δύο ημέρες ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Δίνοντας μάλιστα επιπλέον κίνητρο τόνισε ότι όσο πιο έγκαιρα ολοκληρωθεί η υποβολή τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

«Η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις» τόνιζε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο.

Ωστόσο, λογιστές τονίζουν ότι ακόμη μένει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που δεν έχει υποβάλλει δήλωση (ο αριθμός τους πριν δύο ημέρες υπολογιζόταν στις 850.000), και κρίνουν ότι είναι αδύνατο να υποβληθούν τόσες δηλώσεις μέσα σε ένα 24ωρο και κάτι. «Ούτε το σύστημα μπορεί να αντέξει τέτοιο όγκο» σχολίαζαν, ζητώντας ουσιαστικά ολιγοήμερη παράταση.

Πάντως τις αντοχές τους taxisnet είχε θίξει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδης. Σε παλαιότερη δήλωσή του -πριν δοθεί η παράταση έως τις 15 Ιουλίου- είχε πει ότι η μόνη περίπτωση να δοθεί ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση (δηλαδή να παραμείνει το σύστημα ανοικτό και να δέχεται τις δηλώσεις) είναι να υπερφορτωθεί το σύστημα και να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Ωστόσο, στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των δηλώσεων δεν αφήνεται κανένα παράθυρο -λογικό, βέβαια, αφού είχε ως σκοπό και να παροτρύνει τους φορολογούμενους να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή.

Αντίθετα, υπενθυμίζονται τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση
απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

δολ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.